Novosti|

Gradsku knjižnicu i čitaonicu Belišće dana 31. siječnja 2024. godine posjetili su prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med., IFAPA, kao predstavnik Klinike za psihijatriju Vrapče, i Sandra Kerovec, kao predsjednica Udruge “OZANA”, ispred Referentnog centra za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi kako bi u Knjižnici održali predavanja te prezentirali što znači imati bolesnika s kognitivnim teškoćama vezano uz Alzheimerovu bolest.

Profesor Mimica održao je predavanje pod nazivom Alzheimerova bolest – jučer, danas sutra, a Sandra Kerovec Isprepletimo ruke. Kroz ta predavanja spomenuti je što upućuje na demenciju ili neki oblik Alzheimerove bolesti, kao što su: poremećaji pamćenja, poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti, ali i u govoru, čitanju i pisanju te gubitak prostorne i vremenske orijentacije i učestalo zametanje stvari i promjena osobnosti; samo su neki od simptoma.

Pri tome su gosti predstavili program Štrikeraj Cafféa koji provodi Udruga “OZANA”, a uključuje zajednički stvaralački i kreativni proces članova lokalne zajednice i korisnika udruge. Specifičnost belišćanske knjižnice leži u provođenju kreativnih radionica, a na inicijativu sugrađanke Suzane Zdunić, započele su i radionice izrade „rukavića“ koji pomažu oboljelima. Na tim radionicama marljive Belišćanke zajedno pletu i kukičaju vunene rukaviće za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Rukavići su prepuni 3D komponenti koje pacijenti mogu dodirivati, povlačiti, vrtjeti prstima itd. što se pokazalo kao uspješna terapijska metoda pri smirivanju motornih nemira i napetosti kod takvih pacijenata.

Uz sve navedeno, u holu Palače Gutmann može se pogledati izložba Rukavići, gdje su izloženi primjerci rukavića nastalih na kreativnim radionicama u Knjižnici, ali i posuditi knjiga na temu Alzheimerove bolesti. Izložba je otvorena do 13. veljače.

Ovo događanje bilo je izuzetno posjećeno te su posjetitelji imali brojna pitanja za profesora Mimicu, na koja je on izuzetno susretljivo i stručno odgovarao te i na taj način informirao prisutne.

Na kraju su ljubazni djelatnici Muzeja Belišće odveli uvažene goste u razgledavanje postava o obitelji Gutmann, što im se vrlo svidjelo.

Tekst: Vlasta Putar

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content