Novosti|

U sklopu organizacije i provedbe Kraćeg programa predškole koji se provodi u ustanovi Dječjeg vrtića “Maslačak” u Belišću, 11. travnja 2022. godine, u popodnevnim satima, grupa od 18-ero djece predškolskog uzrasta s voditeljicom Doris Vranić i ravnateljem Dječjeg vrtića “Maslačak” Zdenkom Glasovcem posjetila je Dobrovoljno vatrogasno društvo Belišće.

U sklopu posjeta DVD-a Belišće prezentiran je program sljedećeg sadržaja:

  • Prezentaciju “Plamenka”
  • Obilazak vatrogasnog spremišta i prikaz vatrogasne opreme
  • Rad sa navalnim vatrogasnim vozilom (vrsta vodenih mlaza i korištenje sirena)
  • Prikaz gašenja zapaljive tekućine s protupožarnim aparatom
  • Praktičan rad djece u rušenju meta s brentačom na vodu.

Prikazan je film “Plamenko“ i razgovorom s djecom upozoreni su na nesreće koje se mogu dogoditi prilikom rukovanja stvarima koje djeca ne smiju koristiti. Nakon toga djeca su upoznata s prostorom u kojem rade vatrogasci od operativnog centra do vatrogasnih garaže s vatrogasnom tehnikom i opremo. Posebno je skrenuta pažnja na osobnu zaštitnu opremu svakog vatrogasca koju koristi na vatrogasnim intervencijama (zaštitno intervencijsko odijelo, zaštitna kaciga, čizme, rukavice, intervencijski opasač i aparat za zaštitu dišnih organa).

Potom su na pisti ispred garaža upoznati s opremom u vozilu i kako se njome rukuje, također su imali priliku i isprobati rukovanje mlaznicom s punim i raspršenim mlazom uz pomoć člana DVD-a Belišće. Upoznati su sa zvučnom i svjetlosnom signalizacijom na samom vozilu.

Voditelji djece Čakalić, Željko i Rittgasser, Martin uz asistenciju članova djece DVD-a Belišće, Jakova Čakalića, Klare Čakalić, Vanje Konstantinović i Ene Anočić pokazali su djeci kako se izvodi vježba za djecu, a također su djeca sudjelovala u gađanju i rušenju mete vodom iz brentače.

Kao realnu situaciju prikazano je gašenje zapaljive tekućine prahom korištenjem S-6 aparata od strane operativnih vatrogasaca Željka Čakalić i Martina Rittgasser.

Ravnatelj Dječjeg vrtića “Maslačak“ izrazio je zadovoljstvo dočekom i prezentacijom koja je bila pripremljena, te se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio želju da se sa takvim aktivnostima nastavi i ubuduće.

Bila je to prilika nastaviti edukativnu suradnju polaznika vrtićkih skupina i članova vatrogasne postrojbe DVD-a Belišće (Ivan Vincetić i Marko Ivić) na tragu podizanja opće i osobne kulture sigurnosti kao i promocije poziva vatrogasca.

Ovim putem zahvaljujemo se ravnatelju Dječjeg vrtića “Maslačak” na odličnoj suradnji u promicanju vatrogasne kulture.

Dubravko Čovčić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content