Novosti iz života udruga|

Dana 24. veljače 2023. godine 256 pripadnika vatrogasne mladeži iz Osječko-baranjske županije s njihovim voditeljima, posjetilo je važne vatrogasne institucije u Zagrebu i Varaždinu. Među njima je bilo 7 pripadnika vatrogasne mladeži DVD-a Veliškovci s voditeljem Josipom Kozinom s područja VZG-a Belišće.

Zbog velikog interesa koji su brojna vatrogasna društva iskazali za poziv Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, organiziran je prijevoz zainteresiranih pripadnika vatrogasne mladeži u 4 autobusa koji su krenuli u ranojutarnjim satima u posjet nacionalnim vatrogasnim institucijama odnosno vatrogasnoj školi i muzeju.

U Državnoj vatrogasnoj školi osječko-baranjsku vatrogasnu mladež primili su ravnateljica vatrogasne škole Ljerka Kopričanec te pomoćnik za obrazovanje Stjepan Purgar koji su pričali o djelatnosti Državne vatrogasne škole koja se sastoji od provedbe formalnog obrazovanja (stjecanje odgovarajućih kvalifikacija za profesionalne vatrogasce) i neformalnog obrazovanja odnosno temeljnog osposobljavanje dobrovoljnih vatrogasaca, ispitivanjem tehnike, vatrogasnih vozila, uređaja, opreme, sredstava za gašenje te izdavačkom i bibliotečnom djelatnosti.

Nakon obilaska Državne vatrogasne škole slijedila je posjeta Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Ondje su naše mlade vatrogasce primili predstavnici JVP Varaždin te Voditelj muzeja Vedran Runjić.

Muzej hrvatskog vatrogastva se rasprostire na 400 m2 prostora. U fundusu muzeja nalazi se oko 1200 predmeta, od čega je u stalnom postavu oko 300 predmeta.

Uz postav posvećen Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru u Varaždinu i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, te razvoju vatrogastva na prostoru Hrvatske od prvih pisanih tragova, preko osnivanja suvremene vatrogasne organizacije do danas, u muzeju se može vidjeti i građa posvećena tehničkoj povijesti vatrogastva. Kroz ručne štrcaljke, vožnjače, motorne pumpe, osobnu zaštitnu opremu, vatrogasne armature i ostalu opremu prikazan je razvoj vatrogasne tehnike od druge polovice 19. stoljeća do danas. 

Na kraju treba reći da su se sudionici stručnog posjeta Državnoj vatrogasnoj školi i Muzeju hrvatskog vatrogasca vratili kući puni dojmova o novim spoznajama te su se putem stekla i nova prijateljstva i suradnja jer je u posjeti sudjelovao velik broj mladih vatrogasaca iz 20-tak dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content