Novosti iz života udruga|

U utorak, 21. veljače, održana je redovna izvještajna skupština udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama koju je sazvala predsjednica udruge Vanesa Šerić. Na skupštini su nazočili članovi udruge, a održala se u Kazališnoj kavani. Jednoglasno je usvojeno izvješće o radu u 2022. godini kao i financijsko izvješće u istom razdoblju. Također su jednoglasno usvojeni plan rada i financijski plan za 2023.

U 2022. godini Udruga je prijavila dva projekta. Prvi projekt, financiran od Grada Belišća u odobrenom iznosu od 8.000 kn, nosi naziv „Zajedno za mentalno zdravlje“. Drugi projekt, financiran je od Osječko-baranjske županije, a nosi naziv „Važnost mentalnog zdravlja – podrška u žalovanju“ u odobrenom iznosu od 8.892 kn. U okviru projekta „Zajedno za mentalno zdravlje“ održan je pub-kviz „Od psihe do psiha“ – 13. svibnja u Belišću, a 17. svibnja u Valpovu. U okviru ovog projekta 1. veljače smo sudjelovali na edukaciji „Školska fobija i odbijanje škole“ koju je organizirao Centar DAR.

30. rujna sudjelovali smo na konferenciji „Preventivne aktivnosti u zajednici“. Konferenciju je organizirao Filozofski fakultet u Osijeku – na kojem smo prezentirali rad „Integracija raseljenih osoba u društvo i zajednicu: uloga civilnog društva“. 10. listopada održali smo okrugli stol „Važnost mentalnog zdravlja“, na kojem smo okupili psihologinje koje djeluju na području grada Belišća i zainteresirano građanstvo. 23. studenog održali smo „Ples sjena“ u maloj školskoj dvorani. Radionicu je vodila prof. doc. dr. Darija Rupčić, a namijenjena je osnaživanju žena.

U okviru projekta „Važnost mentalnog zdravlja – podrška u žalovanju“ održana su dva pozvana predavanja prof. doc. dr. Suzane Vuletić. Prvo predavanje – „Iskustvo neprihvatljivih traumatskih gubitaka i proces tugovanja“ – održano je 28.10. u crkvi Sv. Josipa Radnika u Belišću, a drugo predavanje – „Patnja, bol i smrt u svjetlu Biblije i tami ljudskog iskustva“ – održano je 30. 10. u istom prostoru.

Velik je naglasak stavljen na individualni rad te je, tijekom provedbe projekta, pet osoba sudjelovalo u individualnom psihosocijalnom osnaživanju kroz 36 sati.

Suradnja s Maticom umirovljenika grada Belišća

Nastavili smo rad s umirovljenicima grada Belišća, te smo odradili 7 radionica u Matici umirovljenika grada Belišća. Time smo završili sudjelovanje u projektu „Živjeti zajedno u gradu Belišću“ – sufinanciranom iz ESF. 21. listopada održan je okrugli stol u Matici umirovljenika grada Belišća pod nazivom „64+ u ruralu“, na kojem smo predstavili naš rad u psihosocijalnom osnaživanju osoba starije životne dobi.

Grad Belišće – EQUAL

U suradnji s gradom Belišćem sudjelovali smo na twinningu EQUAL, 24. – 26. lipnja. Tu smo proveli aktivnost „Living library“ sudionicima iz prijateljskih općina iz Italije, Slovačke i Latvije. Riječ je o europskom projektu sufinanciranom iz programa CERV.

Od 10. do 13. studenog u Italiji se održao 2. dio ovog projekta. Ondje smo predstavili svoj rad s raseljenim osobama uslijed ukrajinske krize. Tu smo upoznali udruge koje su nas svojim radom inspirirale i s kojima smo ostvarili kontakte te poticaj za buduću suradnju.

Suradnja s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu

Suradnja započinje 20. travnja, a usmjerenja je pomoći u integraciji raseljenih osoba uslijed ukrajinske krize smještenih na području grada Belišća. Od 17. 3. 2022. do 20.12. na područje grada Belišća pristiglo je ukupno 188 osoba iz Ukrajine. Upoznali smo sve osobe, njihove potrebe i pružili im psihosocijalnu podršku. Na početku smo pribavili mnoštvo odjeće, obuće, igračaka za djecu kao i bicikle, role i romobile. Sudjelovali smo u zdravstvenoj zaštiti posredujući s liječnicima, Domom zdravlja, KB Osijek i raseljenih osoba. Kroz tečaj hrvatskog jezika prošlo je 40 odraslih. Tečaj je rađen prema priručnicima za strance uz autorski dodatak prof. Marije Ajduković. Tečaj se održavao dva puta tjedno po dva školska sata i ukupno je održano 72 sata u 36 susreta. Tijekom svih sati hrvatskog jezika osiguran je rad s djecom koji je vodila Sunčica Nižetić. Odrasli su integrirani u manifestacije: Volim Belišće, ali čisto, Gastrofest (na kojoj su kuhali ukrajinski boršč i dobili nagradu za najljepše ukrašen stol), Ljeto valpovačko, te Nacije kroz lonac i poklopac. Ukupno je održano 36 radionica za djecu tijekom poučavanja hrvatskog jezika, 5 ljetnih radionica na bazenu u integraciji s drugom djecom iz Belišća, te 7 tematskih radionica (slastičarska, uskrsna, glazbena, plesna radionica uz tri adventske radionice). Ukupno je održano 48 radionica za djecu. Sudjelovali smo s djecom na manifestacijama: Dan grada Belišća i Cvjetni korzo. 18-ero djece koja su upisana u osnovnu i srednju školu kompletno su opremljena za pohađanje škole (torbe, bilježnice, kompletan pribor) te su obavili liječničke preglede. U  humanitarnoj akciji za sv. Nikolu, od donatora je dobilo poklon po želji ukupno 37 djece.

Manifestacije i nagrade

23. travnja sudjelovali smo na manifestaciji „Volim Belišće, ali čisto!“ zajedno s raseljenim Ukrajincima smještinima u hostelu „Belišće“.

7. svibnja sudjelovali smo na Gastrofest-u u Bocanjevcima u organizaciji TZ Belišće, te smo zajedno s Ukrajinkama predstavile ukrajinski boršč i osvojile nagradu za najljepše ukrašen stol.

30. travnja dodijeljena nam je nagrada „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos u području psihosocijalne pomoći, prevencije i zaštite mentalnog zdravlja, te sveukupnog društvenog života grada Belišća.

2. prosinca dodijeljena nam je Volonterska nagrada grada Belišća, a naša članica Sunčica Nižetić dobila je nagradu Volonterke godine. Nagrade je dodijelio Lokalni volonterski centar Belišće.

Društvene mreže

Tijekom prosinca smo na Facebook-u Udruge objavljivali virtualni adventski kalendar nadahnuti knjigom Sanje Polak, Dnevnik dobrih anđela. Objave su praćene s dosegom preko 1300 pregleda.

Volonterski sati

Tijekom godine Udruga je ostvarila 1351 volonterskih sati. U radu Udruge sudjelovalo je ukupno 16 volontera.

Vanesa Šerić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content