Novosti|

Kraj trećeg tjedna Mjeseca hrvatske knjige 2021. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće obilježen je stihovima pjesama Belišćanke Kornelije Fešiš. Ona je u petak, 5. studenog, u Velikoj vijećnici grada Belišća predstavila svoju novu zbirku poezije pod nazivom “Zajedno”. To je njezina druga objavljena zbirka pjesama koju je napisala sa svojim pokojnim suprugom Brankom te je zbog toga posebno značajna u njezinom životu.

Naziv zbirke simbolično ukazuje da poezija u obitelji Fešiš ima veliku ulogu jer je zbirka zapravo rezultat zajedničkog truda i rada Kornelije, njezinog supruga Branka i njihove kćeri Irene. Na neki način Kornelija je objavljivanjem ove zbirke odala još jedan spomen svome suprugu i time je učinila da njegov pjesnički život traje vječno. Iako je ovo tek njezina druga pjesnička zbirka, treba istaknuti da ona piše poeziju još od osnovnoškolskih dana. Mnoge su njezine pjesme pojedinačno objavljene u poznatim nacionalnim novinama, časopisima i u različitim skupnim pjesničkim zbirkama. Velik broj takvih zbirki u kojima su objedinjene pjesme brojnih pjesnika, među kojima je i Kornelija, izdala je Književna udruga Vers iz Belišća. Na čelu te udruge Kornelija je bila dugi niz godina pa je tijekom tog razdoblja, u suradnji s ostalim belišćanskim pjesnicima, učinila puno toga vrijednog za promicanje zavičajnog pjesništva, ali i lirskog stvaralaštva općenito.

Udruga Vers sada djeluje kao literarna sekcija pri Udruzi za kulturu i umjetnost ZUM koja je nastavila aktivno promicati pjesničku riječ na području Belišća i šire okolice. Tako se Versovci i ZUM-ovci već godinama trude organizirati pjesničke susrete koji okupljaju pjesnike iz gotovo cijele Slavonije. Možda je najpoznatija takva manifestacija “Večer poezije pod zvijezdama” za čiju je organizaciju i dugogodišnji kontinuitet važna upravo Kornelija. Za sav doprinos belišćanskom pjesništvu dobila je 2019. godine Plaketu “Grb grada Belišća”, no uz to veliko priznanje, dobila je i brojna druga priznanja i nagrade u svojoj bogatoj pjesničkoj karijeri. 

O svemu tome Kornelija je prisutnim posjetiteljima ispričala u obliku opuštenog razgovora s ravnateljicom Knjižnice Vlastom Putar. Publika je također mogla poslušati i neke od Kornelijinih pjesama koje je ona sama čitala, dok je pjesme njezinog supruga čitao Jozo Bogdanović, priznati lokalni pjesnik iz Narda. Ugodnom ozračju večeri pridonijeli su mladi glazbenici Marko Glavica i Davor Novaković, članovi popularnog Jovalius banda i Zabavnog orkestra Amaterskog kazališta Belišće. Oni su otpjevali i odsvirali uglazbljene stihove pjesama poznatih hrvatskih pjesnika Tina Ujevića i Dobriše Cesarića što je posebno uveličalo ovu večer poezije. Za dodatni lijepi ugođaj pobrinule su se i Tea Glavica i Bojana Rečica, djelatnice Centra za kulturu Sigmund Romberg, koje su uredile prostor Velike vijećnice grada Belišća napravivši divnu malu scenu kao stvorenu za ovakva književna događanja.

Cijela večer zaključena je Kornelijinom zahvalom svima koji su omogućili nastanak i promociju zbirke “Zajedno”, a svim ljubiteljima poezije koji su je došli poduprijeti poklonila je primjerke svoje nove zbirke. 

Tekst: Dijana Milišić-Zečević
Fotografije: Zaim Saljiji 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content