Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće i Muzej “Belišće” organiziraju predstavljanje knjige Počeci habsburške Valpovštine: Čovjek između potreba i mogućnosti Mihaela Sučića u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Predstavljanje će se održati u Belišću u ponedjeljak (11.11.2019.) u Zgradi gradske uprave grada Belišća s početkom u 19 sati.

Tijekom predstavljanja knjige svaki će posjetitelj dobiti besplatni primjerak koji vam može poslužiti kao lijepi poklon za vaše najmilije za nadolazeće blagdane svetog Nikolu ili Božić.

O knjizi će govoriti dr. sc. Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje), Vlasta Putar (Gradska knjižnica i čitaonica Belišće) i autor Mihael Sučić.

Autor je na preko 250 stranica progovorio o životu lokalnog stanovništva (trgovci, obrtnici, poljoprivredno stanovništvo, vojnici, svećenici, plemići) od prije tri, četiri stoljeća koristeći mnogobrojnu literaturu, ali i objavljene i neobjavljene povijesne izvore. Budućim bi čitateljima naročito mogli biti zanimljivi prilozi među kojima se ističu do sada neobjavljeni dijelovi detaljnih zemljovida iz 1730-ih godina. Opisivani prostor većeg dijela slavonske Podravine, kao što je i danas, bio je okružen rijekama Dravom i Vukom, dok kroz njega prolaze rijeke Karašica i Vučica. O odnosu lokalnog stanovništva s navedenim rijekama, kao i sa šumama, životinjama i drugim okolišnim faktorima autor progovara donoseći mnogobrojne interpretacije pri čemu potonje stavlja u širi srednjoeuropski kulturni kontekst.

Neka su od poglavlja: Vlastelinski zemljovidi iz 1730-ih, Drava: žila kucavica, Močvare: (ne)sigurna područja, Razbojništvo: značajka karašičko-vučičkog međurječja, Crkve: obilježja otoka u moru…

Radujemo se vašem dolasku!

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content