Novosti|

Od 28. -31. 7. 2018.g. belišćanski planinari su boravili u Gorskom kotaru.

U subotu 28. 7. grupa od 9 planinara u ranim jutarnjim satima krenula je put Gorskog kotara kombijem Zajednice športskih udruga grada Belišća. Posjetili su strogi rezervat prirode u središnjem dijelu Velike Kapele Bijele stijene, a polazišna točka im je bila Begova stazaNa samom vrhu na 1335 m nadmorske visine uživali su u prekrasnom pogledu na slovenski Snežnik, Velebit, Klek i vrhove Bjelolasice.

U nedjelju je u planu bilo posjetiti  Nacionalni park Risnjak te ispenjati najviši vrh Risnjak  1528 mSnježnik 1506 m nadmorske visine. Do Snježnika je većina puta vodila kroz šumu, a jedan dio strmim livadama te su stigli do zapuštenog planinarskog doma ispod vrha. Tada je slijedio uspon na slikoviti kameni greben i vrh koji je jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Nakon uživanja u pogledu spustili su se s vrha u pravcu Risnjaka. Dio ekipe koji je već prije bio na ovom vrhu ostao je uživati u odmoru kod doma, a četveročlana ekipa otišla je na vrh gdje ih je dočekao pogled na Kvarner, Gorski Kotar i Alpe Slovenije. Nakon gotovo devet sati  hoda i boravka na ovim vrhovima ponovno su stigli na livadu Lazac i do vozila.

U ponedjeljak su išli na Bjelolasicu.  Ova lijepa planina je najviša u Gorskom Kotaru unutar gorja Velika Kapela. Tu su i dva prirodna rezervata: Bijele stijene koje su posjetili i Samarske stijene koje ostaju za neke buduće izlete. Cilj je bio najviši vrh Kula 1534 m nadmorske visine.  Vozilom su otišli u pravcu Begovog Razdolja pa iza naselja makadamom kroz područja planinskih livada i šume do polazne točke uspona iza šumarske kuće. Vrlo strmim usponom kroz šumu došli su do planinarskog skloništa „Jakov Mihelčić“ odakle su strmom stazom pošli prema vrhu. Uživali su u pogledu na Velebit, Ličku Plješevicu, Kvarner, a nazirali su se i otoci Cres i Lošinj. Po silasku s vrha vozilom su otišli do izvora Mrzle vodice.

U utorak su pošli u pravcu mjesta Zamost do izvora rijeke Gerovčice koja izvire na 1 km udaljenosti od planinarskog doma „Zamost“ ispod 300 m visoke stijene. Tu se nalaze i dva stara mlina od kojih je jedan pilana i u sastavu su etnografskog muzeja iz Čabra. Na graničnom prijelazu Zamost kod Osilnice ušli su u Sloveniju te se vozili dolinom rijeke Kupe. U Hrvatsku ponovno ulaze na prijelazu Brod na Kupi.

Bio je ovo još jedan uspješan pohod planinara s kojeg su se vratili prepuni lijepih dojmova i uspomena.

Tekst i fotografije: Nada Donković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content