Novosti|

26. siječnja 2019.g. grupa od 15 belišćanskih planinara je uživala u snijegu na Krndiji. Slijedi njihov izvještaj:

 U 8 sati se krenulo iz Belišća i Valpova u pravcu Gazija-malog sela podno Krndije. Tamo se održavao skup planinara pod nazivom „Zadnja prvoga“ u organizaciji HPD „Sunovrat“ Đurđenovac.

Na omiljeno okupljalište u prostoru planinarske kuće Tivanovo stiglo je više od 200 planinara iz Slavonije. Nakon uobičajene zakuske (kruh s masti) i toplog čaja, pristigle planinare je pozdravio predstavnik domaćina Branko Tivanovac i predsjednik udruge ”Slavonski planinari” Predrag Livak.

Ponuđene su tri staze na Krndiju i obronke u trajanju 1. staza 4,5 sata, 2. staza 3,5 sata i 3. staza 1,5 sat. Manji broj se odlučio za 3. stazu, među njima i naših 5 članova. Ostali su se priključili velikoj grupi na 2. stazu.  Prva staza je vodila kroz  mjesto Gazije, dijelom kroz šumu i vinograde.  Hodalo se puno dulje od predviđenog, jer se uživalo u zimskoj idili, a i u upoznavanju povijesti ovog malog mjesta, a sve to im je iscrpno iznio vodič Branko.

Druga staza „Put dida Račkog“ (nazvana po imenu najstarijeg slavonskog planinara) u početku makadamom, a onda kroz šumu blago se uzdiže duboko u šumu , samo na jednom mjestu malo strmiji uspon, pa spust i silazak iznad planinarske kuće. Kristalno bijeli snijeg škripao je pod nogama veselih planinara-dubine i do 20 cm. Pojavilo se i sunce, a čuo se i cvrkut ptica koje su uznemirili glasovi planinara. Uz ugodno druženje, šale i priče prolazilo je vrijeme. Bivalo je sve toplije i sve ugodnije na svježem planinskom zraku.  Sve je sivo i bijelo, a samo ponegdje ispod bijelog pokrivača  ukaže se zelena grančica božikovine i poneka razotkrivena paprat.  Uz kraće odmore na stazi smo proveli oko 4 sata.

Pri kraju staze osjetio se miris graha i čuli su se veseli glasovi planinara kao i glazba. Svima je prijala ova planinarska delicija, kao i osvježavajuća pića. Družilo se uz glazbu i pjesmu sve do 15 sati.

U veselom raspoloženju je nastavljen put kući. Zadovoljni smo s početkom aktivnosti u ovoj godini-pohod na dvije slavonske planine u zimskim uvjetima u prvom mjesecu.

 

  Tekst: Nada Donković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content