Novosti|

U nedjelju, 18. rujna u Bocanjevcima na ljetnoj pozornici održana je peta Smotra folklora „Bocanjevci 2011“. Mimohod folklornih skupina krenuo je od stare škole prema pozornici, naravno uz povremena zaustavljanja pred obiteljskim kućama vrijednih domaćina koji su pripremili okrjepu na stolovima uz cestu, gdje se posebno isticao stol s prigodnim ukrasima, starim alatkama i ručnim radovima, koji su zajedno uredile obitelji Strugačevac, Brusović i Vidošić. S pjesmom i plesom folkloraši su se zaustavili i kod stola obitelji Piškorjanac, koja se i inače uključuje u mjesne manifestacije. Oko 17,30 do pozornice su stigli svi folkloraši, predvođeni najmlađim članovima domaćina, KUD-a Šokadija Bocanjevci. Bocanjevčani su kolom najavili početak još jedne kulturne manifestacije u svom mjestu.

Uz mještane Bocanjevaca i ostale goste, ovogodišnju Smotru „Bocanjevci 2011“ došli su pogledati i Željko Franjić, izaslanik župana Osječko – baranjske županije, gradonačelnik Belišća Zvonko Borić, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dinko Huis, ravnatelj osnovne škole Matije Petra Katančića Ivan Miličević, te predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Bocanjevci Miodrag Barić.

Pozdrave i podršku župana folklorašima, domaćinima i svima koji vole i njeguju kulturne običaje, prenio je Željko Franjić, koji je istaknuo kako će naša županija uvijek podržavati njegovanje tradicije, posebno kod mladih naraštaja koji su jamstvo da tamburica, pjesma, igre, bogatstvo nošnji i narodnih običaja nikada neće umrijeti.
Svojim plesom, svojim prisustvom i bilo kojim drugim načinom sudjelovanja u ovom događaju, svi zajedno njegujemo tradiciju naših prostora i ovakvim događajima pokazujemo kako naše selo živi i kako naši običaji još postoje. Danas je, nažalost, činjenica da malo pomalo naša sela izumiru. Mladi odlaze u potrazi za poslom. Iz istog razloga svako selo ili grad koje ima svoju folklornu skupinu, može se smatrati izuzetno bogato. Svi ti ljudi, njihove nošnje i njihov ples predstavljaju bogatstvo i ponos naše Slavonije, rekao je gradonačelnik Zvonko Borić otvarajući 5. Smotru „Bocanjevci 2011“.

Osim mlađe i starije skupine KUD-a Šokadija Bocanjevci, na 5. Smotri nastupili su članovi KUD-a Cret, HKD-a Podgoračani iz Podgorača, KUD-a Kupina iz Kupine, Zavičajnog kluba Ličana „Gacka“ iz Bizovca, te članovi KUD-a „Sveta Ana“ iz Radikovaca.

Nakon završetka službenog dijela smotre, druženje je nastavljeno uz gastronomsku ponudu jela i pića koje su pripremili domaćini, dok se za veselu pjevnu i plesnu atmosferu pobrinuo Tamburaški sastav Žitna polja iz Čepinskih Martinaca.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content