Novosti|

Jučer je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Belišće otvorena izložba fotografija „Uhvaćena svjetlost“ koju su priredili Fotoklub Valpovo, Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće i belišćanska gradska knjižnica, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog fotosaveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Izložba je nastala na inicijativu Hrvatskog fotosaveza koji je priredio fotoradionicu „Rovinj – portret grada Camerom obscurom“ u suradnji s Centrom M.A.R.E. i CVU Batana iz Rovinja za osobe s posebnim potrebama, teškoćama u razvoju i invaliditetom te učenicima osnovnih i srednjih škola toga kraja. Sudjelovali su i članovi udruga s invaliditetom Karlovačke županije, grada Rovinja i Pule.

Izložba je prvo bila postavljena u Rovinju, potom u Belom Manastiru, sada je u Belišću, a od 12. studenoga biti će u Valpovu. Autorica koncepcije izložbe i izbora radova je Zlata Medak.
U sklopu izložbe postavljeni su i nagrađivani lampioni koji su nastali u sklopu aktivnosti Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Zajednice tehničke kulture Osijek i Turističke zajednice Osijek pod nazivom „Lampioni iznad grada“. Unikatne lampione napravili su učenici osječkih škola i škola prigradskih naselja grada Osijeka.

O izložbi su govorili: ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar, tajnik Fotokluba Valpovo Dragan Francuz i Veljko Čvagić, predsjednik Fotokluba Valpovo, koji je i službeno otvorio izložbu. Član Upravnog odbora Fotokluba Valpovo, Zvonimir Hajnc, pokazao je kako izgleda „camera obscurom“ te njezinu primjenu. Posebni gosti na izložbi bili su članovi udruge Zvono iz Belišća.

Ujedinjeni narodi proglasili su 2015. godinu Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Tako su i knjižnice povodom Mjeseca hrvatske knjige, dobile naputke da obrate pozornost na tu činjenicu. Knjižnica se ovom izložbu pridružuje „svjetlu“ izložbom fotografija koje su nastale „camerom obscurom“, što je prevedeno s latinskog „tamna soba“. Camera obscura u osnovi je kutija u koju kroz mali otvor ulazi svjetlo i zapravo je preteča fotoaparata. Sve fotografije na izložbi nastale su pomoću te kutije, a kako to izgleda možete pogledati u holu gradske uprave Grada Belišća do kraja listopada.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content