Novosti|

Nakon Belišća i Slatine izložba „Tragom Gutmannovih pruga“ autora Ivice Brusača, koja je krajem prošle godine otvorena u sklopu Rombergovih glazbenih večeri, a u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg, postavljena je i u Slavonskom Brodu.

Izložba je otvorena u Gradskoj knjižnici u sklopu međunarodnog znanstvenog skupa „Slavonske šume kroz povijest“ koji je održan 1. i 2. listopada 2015. godine u Slavonskom Brodu. Znanstveni skup o šumama u prvi plan stavio je interdisciplinarno istraživanje interakcije između čovjeka i slavonskih šuma kroz povijest. Skupom je otvoren prostor za istraživanje slavonskih šuma iz raznolikih perspektiva kao što su kulturna, socijalna, gospodarska, etnografska, politička, ekološka i demografska. Te raznolike vizure kroz svoja su izlaganja od antike do 20. stoljeća prezentirali povjesničari, šumari, arheolozi, etnolozi, povjesničari književnosti i umjetnosti. Slavonske su šume svojevrsne strukture dugog trajanja koje su na raznolike načine uvjetovale čovjekov život u Slavoniji. Jednako tako čovjek je kroz povijest neprekidno djelovao na slavonske šume kroz brojne intervencije i svakodnevne prakse vezane uz šume. Najveća intervencija u slavonski šumski prostor dogodila se u 19. stoljeću tijekom kojeg je prekrivenost šumama u Slavoniji sa 70 posto pala na 35 posto. Upravo se zbog toga izložba o Slavonsko-podravskoj željeznici dobro uklopila u program znanstvenog skupa jer se „Gutmannova željeznica“ razvila iz šumskih pruga i bila usko povezana s eksploatacijom slavonskih šuma.

Izložbu je otvorio organizacijski tajnik znanstvenog skupa dr. sc. Dinko Župan koji je prikazao povijesni kontekst osnivanja Slavonsko-podravske željeznice te prisutnima pojasnio autorsku koncepciju izložbe.

Autor izložbe Ivica Brusač zahvalio se organizacijskom odboru skupa i Gradskoj knjižnici Slavonski Brod što su njegovu izložbu uvrstili u programsku koncepciju znanstvenog skupa i što će izložbu tijekom listopada moći vidjeti stanovnici Slavonskog Broda.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content