Novosti|

U ponedjeljak, 27. siječnja 2020. godine, prigodnom svečanošću u Gradskoj upravi grada Belišća otvorena je izložba povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza. Organizatori su izložbe Grad Belišće i Židovska općina Osijek.

Domaćin svečanog otvorenja bio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te predsjednikom Gradskog vijeća grada Belišća Darijem Fletkom. Uz njih, otvorenju su prisustvovali predstavnici Židovske općine Osijek, na čelu s predsjednikom Željkom Beissmannom i tajnikom Dragutinom Kohnom, načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović i brojni predstavnici javnog života grada Belišća. Posebno je lijepo bilo vidjeti mnogobrojne školarce, učenike sedmih i osmih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće, osmih razreda Područne škole Veliškovci, osmaše iz OŠ Matije Petra Katančića Valpovo, kao i učenike Srednje škole Valpovo, kojima su, osim njihovih učitelja, u pratnji bili ravnatelji belišćanske i valpovačke osnovne škole Darko Kovač i Dalibor Košutić.

Prigodnim se riječima na samom početku obratio gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji je rekao kako se na ovaj način želi poslati poruka svima, i onima koji čuvaju sjećanje na te tragične događaje i današnjoj generaciji, ali još više mladima, kako se takva zvjerstva nikada više u budućnosti ne bi ponovila.

-Jer ukoliko šutimo o tome, izlažemo se velikoj opasnosti da se povijest ponovi. Parafrazirajući Annu Frank, gradonačelnik je dodao kako ljudi ti mogu reći da zašutiš, da začepiš, ali to te ne sprječava da imaš vlastito mišljenje.

-Ovo je na simboličan način također poruka svih nas. Nemojmo šutjeti o svemu onome što je izrazito loše i sramota čovječanstva. Govorimo o dobrim stvarima, ali i o ovome. Prisjećajmo se kako bi u konačnici dobro uvijek pobijedilo zlo. Čuvajmo i njegujmo dobro i borimo se protiv svakoga zla, jer ne postoji opravdanje niti za ne činiti dobro niti za ne boriti se protiv zla, poručio je gradonačelnik Belišća.

Na otvorenju izložbe govorio je i Dragutin Kohn, tajnik Židovske općine Osijek, koji je pojasnio zašto je ovaj spomendan važan, ne samo za Židove, već za sve žrtve holokausta i svih nasilnih režima, a ova izložba u Belišću je jedan od načina educiranja današnjeg svijeta o strahotama koje su se dogodile u prošlosti.

-Antisemitizam nažalost raste u cijelom svijetu, a ni u Hrvatskoj nije bajno. Zbog toga je važna edukacija, poput one kada smo prošle godine s belišćanskim učenicima bili u Auschwitzu. Ovom izložbom želimo educirati sve građane, koji možda nemaju naviku čitanja, da ništa nije izmišljeno, na ovim slikama mogu vidjeti sve što se dogodilo, rekao je tajnik Židovske općine, poručivši kako je važno da se holokaust nikada ne zaboravi.

Podsjetimo, najbolji učenici iz povijesti iz osmih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće posjetili su prošle godine Auschwitz. Sat povijesti na otvorenom organizirali su Grad Belišće i Židovska Općina Osijek. Na mjestu bivšeg koncentracijskog logora su, uz stručnog vodiča, obišli sva najvažnija mjesta stradanja brojnih nevinih žrtava te imali priliku vidjeti i mnogobrojne sačuvane dokumente, fotografije, predmete i sve što se nalazilo u sklopu logora, a što podsjeća na ovu veliku tragediju. Projekt koji je važan za sve generacije, posebno za mlade, nastavit će se i ove godine, sa željom da obilazak mjesta stradavanja, mjesta gdje se čovjek ne može ne zapitati kako je moguće da takva zvjerstva i takve zločine čini čovjek čovjeku, bude jedna prava škola života s vjerom da iskustva koja učenici ponesu sa sobom s puta, s mjesta stradavanja milijuna ljudi, prenesu i svojim prijateljima, generaciji i obiteljima te da budu pronositelji kulture dijaloga i mira.

Uslijedio je prigodan glazbeni program u kojem je mlada violinistica Hanna Kovačević Tripolski, uz klavirsku pratnju Igora Valerija, izvela temu iz filma Schindlerova lista, koji priča o povijesnoj strahoti holokausta koja je promijenila lice i naličje svijeta.

Nakon glazbenog programa, izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Dinko Burić,  izložbu se u predvorju Gradske uprave može pogledati do 10. veljače.

Postavljajući izložbu povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja, i obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja nacističkog logora Auschwitz, počast odajemo milijunima nevinih ljudi, najviše Židova, prisilno odvedenih iz svojih domova širom Europe te Poljaka, Roma i brojnih drugih naroda, koje su nacisti ubili tijekom Drugog svjetskog rata u najvećem i najstrašnijem koncentracijskom logoru, velikoj tvornici smrti – Auschwitzu, rečeno je, između ostaloga, na otvorenju ove izložbe u Belišću.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content