Novosti|

Jučer, 20. travnja 2017. godine, u 19 sati službeno je otvorena izložba fotografija “Retrospektiva sportskog života u gradu Belišću”. Izložba je održana u izložbenom prostoru Turističke zajednice grada Belišća te prostoriji posvećenoj sportu u izložbenom prostoru Muzeja “Belišće”.

Organizatori ove izložbe su Udruga za kulturu i umjetnost „ZUM“, predvođeni gospodom Dubravkom Maričićem te predsjednikom udruge Vladom Jungom, te Muzej “Belišće” koji je ustupio svoju arhivsku građu kako bi se ova izložba ostvarila. Gospodin Jung te predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar svečano su otvorili izložbu prigodnim riječima pred pedesetak okupljenih posjetitelja.

Rezultati projekta pokazali su izuzetno bogatu sportsku povijest grada Belišća s preko 25 sportova, što aktivnih što neaktivnih, koji su postojali u našem gradu. Naravno da ne treba naglašavati značaj nogometa, kluba osnovanog davne 1919. godine, ili utjecaj jednog Matije Ljubeka na mlade naraštaje, stoga izložba ima za cilj pokazati širi spektar sportova gdje su mnogi našli svoju ljubav i svoju strast – kuglanje, boćanje, planinarstvo, šah, sportski ribolov, odbojka, košarka, sambo, boks, biciklizam, alpinizam, adrenalinski sportovi, rukomet, stolni tenis i mnogi drugi.

Cilj samog projekta, osim edukacije posjetitelja o bogatoj sportskoj povijesti grada te proslave titule Europskog grada sporta za 2017. godinu, bio je naglasiti važnost čuvanja, prikupljanja te arhiviranja svih podataka, fotografija te predmeta iz sportske povijesti kako bi se u institucijama poput Muzeja “Belišće” taj vrlo važni dio povijesti očuvao.

I ovom prilikom pozivaju se svi sportaši, a posebno sportski djelatnici u klubovima i udrugama da arhivsku građu pomno čuvaju ili predaju Muzeju kako bi se ta građa adekvatno obradila te dodala u korpus cijele priče razvoja sporta u gradu i obogatila stalni postav u gradskom muzeju, u Vijencu S.H. Gutmanna 15b.

Svim ljubiteljima sporta šaljemo istu poruku te pozivamo da dođu pogledati izložbu tijekom narednih dva tjedna. Svima koji su pomogli u ostvarenju ove izložbe organizatori iskreno zahvaljuju.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content