Novosti|

U srijedu, 23. veljače 2022., Gradska knjižnica i čitaonica Belišće započela je ovogodišnje izložbene aktivnosti otvorenjem izložbe fotografija “Knjiga kao lijek” koja je organizirana u suradnji s Fotoklubom Valpovo, jednom od najdugovječnijih aktivnih udruga Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće.

Izložba je nastala kao rezultat fotografskog natječaja kojeg su tijekom 2021. godine raspisali Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo i Fotoklub Valpovo. Obzirom da je 2021. bila proglašena Godinom čitanja, cilj ove izložbe je promovirati bezvremenski utjecaj knjige i čitanja na svakodnevni život pojedinca s naglaskom na ljekovitu moć pisane riječi, a središnji motivi fotografija su čitatelji u različitim položajima i situacijama. Upravo je tim riječima ravnateljica belišćanske knjižnice Vlasta Putar prisutnim posjetiteljima ukratko opisala izložbu te je potom pozvala Veljka Čvagića, predsjednika Fotokluba Valpovo, da kaže nešto više o samom natječaju i izboru najboljih fotografija. Sudjelovati su mogli zaljubljenici u fotografiju svih dobnih skupina kojima su bile dopuštene sve fotografske tehnike. Natječaj je bio natjecateljskog karaktera pa je od 92 pristigle fotografije izabrano 20 koje su postale dio izložbe među kojima su i tri najbolja, nagrađena rada: “Djevojka s knjigom” Vesne Špoljar iz Zagreba, “Bez komentara” Gorana Kupčerića iz Valpova i “Bez komentara” Josipa Bire iz Belišća.

Belišćanski postav izložbe “Knjiga kao lijek” prigodno je postavljen povodom dvadesete obljetnice kontinuiranog djelovanja Fotokluba Valpovo. Taj dugi niz godina aktivnog rada Fotokluba obilježile su razne suradnje s udrugama i ustanovama diljem Hrvatske kao i brojna priznanja i nagrade na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini. Tajnik Fotokluba Dragan Francuz istaknuo je samo neke od važnih značajki tog uspješnog rada zbog kojih je Fotoklub Valpovo čak dvaput (2011. i 2015. godine) proglašen najboljim fotoklubom u Hrvatskoj. Na kraju ceremonije otvaranja izložbe Dragan Francuz i ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar istaknuli su izvrsnu dugogodišnju suradnju Fotokluba i Knjižnice najavivši mnoge buduće zajedničke aktivnosti. Dotad će građani Belišća i šire okolice moći uživati u ovoj izložbi koja će biti postavljena do 18. ožujka 2022. u predvorju zgrade Gradske uprave grada Belišća i Knjižnice.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Fotoklub Valpovo/Goran Dojkić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content