Novosti|

”Odgoj je najbolje naslijeđe”, poručio je danas ravnatelj Dječjeg vrtića Maslačak Belišće na svečanom otvorenju. Naime, završili su radovi na energetskoj obnovi zgrade dječjeg vrtića koji su započeli početkom godine te vrtić s redovnim radom kreće već sutra.

Vrijednost projekta energetske obnove zgrade dječjeg vrtića iznosila je gotovo 7 milijuna kuna s PDV-om, a radovi su sufinancirani sredstvima fondova Europske unije (Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.), Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Osječko-baranjske županije i gradskog proračuna Grada Belišća. Radovi su obuhvatili izmjenu krovišta, zamjenu postojeće stolarije energetski učinkovitijom, postavljanje nove elektroinstalacijske mreže, izolacije na vanjskoj ovojnici zida i ugradnju novog sustava centralnog grijanja. Kroz projekt R-SOL-E, financiran kroz program prekogranične suradnje Interreg-IPA CBC Croatia-Serbia, postavljena je solarna elektrana na južnoj strani krovne konstrukcije, čime će se dodatno pridonijeti energetskim uštedama. Osim navedenih poslova, koji su sastavnica projekta energetske obnove zgrade vrtića, radilo se i na poslovima koji nisu dio navedenog projekta, a odnosili su se na uređenje kanalizacijske mreže, postavljanje novih vodovodnih instalacija i uređenje sanitarnih čvorova postavljanjem nove opreme te podova. Očekivana ušteda energije je veća od 78 %.

Programu otvorenja nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić sa zamjenicima, Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, gradonačelnici i načelnici susjednih općina i gradova, članovi Gradskog vijeća grada Belišća i povjerenici prigradskih naselja, članovi Upravnog odbora dječjeg vrtića Maslačak, ravnatelj vrtića Zdenko Glasovac, odgojiteljice i ostali djelatnici, župnik župe Sv. Josipa Radnika Belišće fra Branko Janjić, koji je i blagoslovio obnovljeni prostor, projektanti, izvođači radova i nadzor, predstavnici javne uprave, gospodarskog i kulturnog života, roditelji i djeca. Program je na samom početku uveličala Višnja Mihaljević izvedbom himne ”Lijepa naša domovino” te starija vrtićka skupina ”Jabučice” kratkim prigodnim programom.

Ravnatelj vrtića Zdenko Glasovac u prigodnom obraćanju podsjetio je na neke važne trenutke od osnutka vrtića. Dječji vrtić Maslačak djeluje od 1942. godine, a posljednja rekonstrukcija na zgradi, nakon dozidavanja 1972. godine, rađena je 1983. i 1987. godine kada je podignut kat. Sada je, nakon tri desetljeća, provedena energetska obnova zgrade, uređene su instalacije i obnovljeni podovi. Prostor je veoma važan za kvalitetan i ugodniji rad s djecom te je zahvalio svima koji su doprinijeli ostvarenju projekta.

U obraćanju gradonačelnik Burić istaknuo je važnost zajedništva u ovako velikim projektima te zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu, posebno Županiji koja je sa 700 000 kn pomogla realizaciju ovog projekta.

Poželio je sretan i ugodan boravak i korištenje novoobnovljenih prostora dječjeg vrtića svoj djeci, odgojiteljicama i djelatnicima vrtića koji s redovnim radom počinje sa sutrašnjim danom, 20. studenoga 2018.

-Sretni smo i ponosni i iznad svega zahvalni svima onima koji su omogućili obnovu i temeljitu rekonstrukciju našeg vrtića. Investicija je vrijedna gotovo sedam milijuna kuna. Posebnu zahvalu upućujemo Osječko – baranjskoj županiji, koja je prepoznala važnost ovog projekta i uključila se velikim sredstvima u obnovu. Najveći dio sredstava smo osigurali iz gradskog proračuna, ali uvjereni smo da je svaka uložena lipa u ovaj dječji vrtić vrijedna toga, rekao je gradonačelnik

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo mogućnošću sudjelovanja u programu otvorenja vrtića, jer upravo ulaganjem u vrtiće, u djecu, ulažemo u budućnost svoga mjesta, grada i županije. Pozvao je i ostale gradonačelnike i načelnike da iskoriste projekte koje Županija raspisuje i pozvao ih da se prijave za projekte izgradnje novih vrtića. U svom govoru također je istaknuo zajedništvo:

-Ključna je riječ “mi”. Zajedničkim nastupom, trudom i energijom i financijama možemo napraviti jako puno. Dječji vrtić Maslačak je upravo primjer toga. Iako županija nema obvezu sudjelovati u organizaciji infrastrukture, izgradnji i održavanju dječjih vrtića, kada smo prije godinu dana razgovarali o problemu belišćanskog vrtića, složili smo se da zajednički krenemo u projekt, rekao je župan te dodao kako je puno projekata pred nama – projekata  za budućnost.

Program otvorenja završio je prigodnim domjenkom te obilaskom obnovljene zgrade vrtića.

 

Podsjetimo kako roditelji 200-tinjak mališana s područja grada Belišća od ove pedagoške 2018./2019. godine plaćaju nižu cijenu vrtića, na račun povećanog udjela plaćanja iste od strane grada Belišća. Naime, ukupna ekonomska cijena za redoviti 10-satni program Dječjeg vrtića “Maslačak” Belišće iznosi 1.464,00 kune, a za redoviti 5-satni (poludnevni) program 1.194,00 kune. Udio koji po novoj Odluci plaćaju roditelji za pedagošku 2018./2019. godinu za vrtićki program iznosi 20% od ukupne cijene vrtića, za poludnevni program udio roditelja iznosi 23%, a za jaslički program 27%. Odnosno, roditelji djece koja pohađaju vrtićke skupine umjesto dosadašnjih 410,00 kn, u ovoj pedagoškoj 2018./2019. godini plaćaju 300,00 kn, poludnevni program umjesto dosadašnjih 357,00 kn plaćaju 270,00 kn, a roditelji jasličkih skupina umjesto 480,00 kn plaćaju 400,00 kn.

 

Fotografije: Tin Lacković, Ante Vekić

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content