Novosti|

Kako je već ranije najavljeno, u Belišću je danas otkrivena skulptura ”5. studenoga” posvećena Svjetskom danu romskog jezika. Na prostoru između Nastavno-športske dvorane i Gradskog bazena Belišće novoimenovani je ”Park 5. studenoga”, gdje je smještena i sama skulptura. Na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, gradonačelnik Dinko Burić predložio je, a Gradsko vijeće prihvatilo obrazloženje Komisije za davanje naziva ulica, parkova i trgova  te je park proglašen ”Parkom 5. studenoga”. Sa simbolima kotača i pera, autor Borisav Bojanić odaslao je upravo poruku o opismenjavanju romskoga naroda i o težnji za očuvanjem jezika.
Otkrivanju skulpture nazočili su: saborski zastupnik Veljko Kajtazi, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, predsjednica Saveza Roma u RH ‘Kali Sara’ Suzana Krčmar, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine općine Darda Branko Đurđević, gradonačelnik Dinko Burić, zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog, gradski vijećnici,  autor skulpture prof. Borisav Bojanić, predstavnici javne uprave, političkog, kulturnog, gospodarskog i svekolikog društvenog života.
Program je započeo izvođenjem himne Republike Hrvatske ”Lijepa naša domovino” i službene himne romskog naroda ”Đelem, đelem” u izvedbi Valentine Pavlović. U prigodnom govoru gradonačelnik je istaknuo kako su svi prije svega ljudi, građani grada Belišća, a tek potom pripadnici određene nacionalne skupine. Ovim činom imenovanja parka i otkrivanja skulpture na simobličan se način iskazuje poštovanje i prema romskoj zajednici grada Belišća te šalje poruka o jednakosti, ravnopravnosti i suživotu. Ovom prigodom gradonačelnik Burić poklonio je Vijeću romske nacionalne manjine plaketu o imenovanju ”Parka 5. studenoga” koju je preuzeo predsjednik Vijeća Mario Balog.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zahvalio je gradonačelniku i svima koji su doprinijeli ostvarenju ovoga projekta i ideje, naglašavajući uvijek dobru suradnju s gradom Belišćem. Istaknuo je kako je ovo povijesni trenutak imenovanja jednog dijela grada romskim imenom, što će i u budućnosti imati veliki, pozitivan utjecaj, te pozvao i druge gradove da se ugledaju na ovaj  primjer.

Skulpturu su na kraju svečanog programa otkrili gradonačelnik Dinko Burić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content