Novosti|

Grad Belišće danas je  na poseban način odao počast najpoznatijem liječniku u svojoj povijesti, doktoru Vilku Ivekoviću, imenujući dio grada upravo njegovim imenom.

Doktor Vilko Iveković obilježio je svojim radom i djelovanjem jedno vrijeme, simbol je zdravstvene djelatnosti, ali je ostavio dubok trag i u drugim sferama života, kulturi, umjetnosti i vjerskom životu. Bio je aktivni član Hrvatskog liječničkog zbora. Tijekom radnog vijeka dobivao je mnoge ponude za rad u domovini i inozemstvu, ali nije niti jednu prihvatio, već je ostao u Belišću.
1997. godine izabran je za vijećnika prvog saziva Gradskog vijeća grada Belišća, a Grad Belišće mu je 1999. godine posthumno dodijelio Plaketu Grb Grada Belišća.

Zbog svega navedenog, na inicijativu gradonačelnika Dinka Burića, Komisija za davanje naziva ulica, parkova i trgova istu je prihvatila, a Gradsko vijeće je potom i usvojilo odluku kojom se dio središta grada,  a kojim je dr. Vilko Iveković i sam često prolazio, imenuje Prilazom dr. Vilka Ivekovića. Naziv Prilaz dr. Vilka Ivekovića nosit će dio ulice Vijenac S. H. Gutmanna s kućnim brojevima 26, 27 i 28, gdje se nalaze Dom zdravlja – ambulanta Belišće, Muzej i nekadašnji restoran društvene prehrane.

Uz članove obitelji dr. Vilka Ivekovića, suprugu Veru, kći Anu i sina Zvonimira, svečanom programu nazočili su gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko, gradski vijećnici, predstavnici Župe Belišće, fra Branko Janjić, predstavnici gradskih institucija i svi oni koji su na ovaj način izrazili svoje poštovanje i zahvalnost čovjeku koji je veliki dio svog života posvetio Belišćanima i Belišću.
Gradonačelnik grada Belišća uručio je članovima obitelji Priznanje grada Belišća, odnosno Odluku Gradskog vijeća grada Belišća o imenovanju Prilaza dr. Vilka Ivekovića, naglasivši kako nikada nije kasno reći ”hvala”. U prigodnom govoru istaknuo je kako u svakoj zajednici postoje ljudi koji su život te zajednice obilježili, koji su ostavili trag:

-Takav je bio dr. Vilko Iveković, osoba koja ostavlja trag i to trag kojeg vrijedi slijediti i kojim vrijedi ići. Bio je simbol Belišća i kada se priča o liječnicima iz tih vremena, svatko će se sjetiti dr. Ivekovića. Zato je zavrijedio da Belišće njemu, ali i njegovoj obitelji, makar na ovaj simboličan način oda počast, uz poruku da se vrijedi davati za druge, za svoje bližnje, baš kako je to činio dr. Vilko Iveković.

O tome što ovaj čin gradske uprave znači obitelji, supruga dr. Vilka Ivekovića rekla je kako je bila vrlo iznenađena, iako joj je neizmjerno drago što je gradsko vodstvo na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem prepoznalo vrijednost svega što je za života radio dr. Iveković za zajednicu u kojoj je živio te poručila svim Belišćanima, posebno mladima, da ne treba bježati iz Hrvatske, nego upravo ovdje treba sebe dati, kako bismo zajedno stvorili bolje Belišće.

Pjesmom je svečanost uveličala Višnja Mihaljević, koja je uz himnu otpjevala i pjesmu Fala, melodiju koja se često pjevala u domu Ivekovićevih. Na kraju svečanosti, ploču su otkrili gradonačelnik Dinko Burić te članovi obitelji dr. Vilka Ivekovića, a potom je uslijedilo prigodno druženje i domjenak u prostoru Turističke zajednice grada Belišća.

 

Fotografije: Zaim Saljiji, Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content