Novosti|

Muzej Belišće osnovan je 1975. godine, a unazad nekoliko godina za rad muzeja brinuo je Upravni odjel za društvene djelatnosti grada Belišća.

Na osnivanje Muzeja kao javne ustanove i odvajanje od Grada odlučilo se ponajviše zbog projekata na koje će se Muzej sada kao ustanova moći samostalno javljati, kako bi iskoristio sredstva iz drugih izvora financiranja, a koja mu stoje na raspolaganju za muzejsku djelatnost.

Dužnost ravnatelja Muzeja Belišća obnaša Tomislav Kuna, diplomirani arheolog.

Posebnost belišćanskog muzeja ogleda se u njegovom industrijskom karakteru i izdvaja ga iz mreže muzeja u regiji. U stalnom postavu se prikazuje razvoj industrije po pojedinim granama djelatnosti, razvoj naselja, društveni život grada Belišća te izdvojena zbirka na vanjskom prostoru – kompozicija Spomen vlaka nekadašnje uskotračne željeznice.

Zbirka Muzeja je smještena u jednoj od najstarijih zgrada Belišća (iz 1884./5.) i nalazi se u kompleksu radničkih kuća na Vijencu Salamona Heinricha Gutmanna.

Restauracija namještaja iz ostavštine obitelji Gutmann je vrlo važna stavka u budućem radu Muzeja, s obzirom da predstavlja jedne od najvrjednijih eksponata u Muzejskom fundusu. Postavljanjem spomen sobe obitelji Gutmann, Muzej Belišće bi obogatio svoj stalni postav i nastavio promicati kulturnu baštinu Belišća, ali i ovoga dijela Republike Hrvatske.

Danas s ponosom možemo reći da su ulaganja u muzejsku, ali i kulturnu djelatnosti uopće, osvrćući se pritom na Centar za kulturu Sigmund Romberg Belišće, podignuta na jedan zavidan nivo.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content