Novosti|

Dana 9.5.2022. godine, u organizaciji Lokalne razvojne agencije Grada Belišća d.o.o. i Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike, održano je edukativno predavanje za poljoprivrednike pod nazivom „Potpore u poljoprivredi – NOVOSTI“. Teme predavanja bile su: Novosti kod podnošenja zahtjeva za izravnu potporu i IAKS mjere ruralnog razvoja, mogućnosti kreditiranja (HAMAG BICRO i HABOR) te Mjera 6.4.2. – Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti  u ruralnim područjima.

Budući da je ove godine u provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja došlo do značajnih promjena kod samog podnošenja Zahtjeva za potporu ali i obveza poljoprivrednika, Lokalna razvojna agencija Grada Belišća d.o.o. i Klaster papirne industrije, strojarstva i energetike organizirali se edukativno predavanje u kojem su naglašene sve novosti u odnosu na 2021. godinu. Najznačajnije promjene odnose se na kontrolu monitoringom koja se proširuje na površine u Osječko-baranjskoj županiji, na PVP za životinje čije podnošenje i obveze su pojednostavljenje za korisnika. Vrlo je važna pravovremena prijava premještanja životinja za goveda, ovce i koze u JRDŽ. Značajno je i smanjenje obveznog razdoblja za M10 i M11 za nove površine i nova uvjetna grla u trajanju od 1 godine.  Sam sustav AGRONET unaprijeđen je od strane Apprrr dodatkom posebnog modula “ Izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja“

HAMAG BICRO i HABOR kao kreditori poduzetnika i poljoprivrednika do programiranja novog programskog paketa nude još nekoliko kreditnih programa iz starog programskog paketa koji su ukratko bili predstavljeni.

Do kraja 2. kvartala 2022. godine Apprrr isplanirala je objavljivanje natječaja iz Mjere 6.4.2. – Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti  u ruralnim područjima čiji su osnovni uvjeti pojašnjeni na edukaciju dok će detalji biti propisani Natječajem.

Igor Paloh

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content