Novosti|

1.  svibnja, na Međunarodni praznik rada, u Belišću se obilježava Dan Grada i blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske Župe.

U dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg u Belišću, 30. travnja 2019. godine, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća grada Belišća povodom Dana Grada.

Uoči početka sjednice povodom 135. rođendana grada Belišća, gradonačelnik Dinko Burić u izjavi za medije poručio je kako je ovo iznimno značajan dan za gradić poput Belišća, koji nema dugu povijest, ali koji oduvijek ima svoje posebnosti – od samih početaka je industrijski grad, koji je unatoč svim problemima zadržao taj štih. Tu je i još jedno veliko bogatstvo koje gradonačelnik ističe – brojnost kulture i nacija koje i dan danas žive u Belišću, gotovo kao u samim počecima, kada su u Belišću bile 22 nacionalne zajednice.

Uz domaćine, gradonačelnika Belišća Dinka Burića, njegove zamjenike Ljerku Vučković i Domagoja Varžića te predsjednika Gradskog vijeća grada Belišća Daria Fletka i ostale gradske vijećnike, sjednici su prisustvovali brojni cijenjeni uzvanici – izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i saborski zastupnik Domagoj Mikulić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, zamjenik veleposlanika Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milovan Lučić, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, zastupnici u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazij, Stjepan Čuraj i Vlatko Kopić, izaslanstvo općine Mojkovac iz Crne Gore na čelu s predsjednikom Općine Rankom Mišnićem, brojni gradonačelnici, načelnici, njihovi zamjenici te predstavnici prijateljskih gradova i općina iz Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije, Mađarske te prijateljskih i susjednih općina i gradova iz Republike Hrvatske, članovi Savjeta za gospodarski razvoj grada Belišća, na čelu s prof. Miloradom Krgovićem i Ivanom Vrdoljakom, bivši gradonačelnici grada Belišća Željko Klanjšček i Zvonko Borić, načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece, načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić te predstavnici javne uprave, gospodarskog, političkog, vjerskog, kulturnog i svekolikog društvenog  života.

Svečanost je započela državnom himnom u izvedbi Crkvenog pjevačkog društva MIR Belišće pod ravnanjem maestra Želimira Sušića . Članovi Crkvenog pjevačkog društva MIR izveli su i kraći glazbeni program – pjesme „Belišće“ i „Pjevajmo do zore“, a dječji zbor OŠ Ivana Kukuljevića izveo je  pjesmu „Djeca smo Belišća“, Antuna Tonike Bučanca. U glazbenom dijelu programa nastupio je i crnogorski guslar Radovan Rosić.

U pozdravnom govoru, gradonačelnik Belišća Dinko Burić osvrnuo se na brojne pozitivne događaje i postignuća, a svoj nadahnut i motivirajući govor zaključio je čestitajući svim građanima 1. svibnja, Dan grada Belišća, Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika.

Posebnu čestitku u povodu Dana Grada i blagdana sv. Josipa Radnika, uputili su predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i gradonačelnik grada Banja Luke Igor Radojičić.

U ime prijateljskih i susjednih gradova i općina iz Republike Hrvatske, prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika grada Benkovca Tomislav Klarica koji je čestitao Gradu njegov dan. U ime prijateljskih i partnerskih gradova i susjednih zemalja obratio se savjetnika gradonačelnika prijateljske općine Radoviš iz Republike Sjeverne Makedonije Lazar Gazepov. Čestitkama su se pridružili i zastupnici u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazij, Stjepan Čuraj i Vlatko Kopić, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, izaslanik Vlade Republike Hrvatske i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik Domagoj Mikulić.

Ovogodišnja svečanost obilježavanja Dana grada Belišća, na sjednici je upotpunjena i potpisivanjem Sporazuma o suradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa između Grada Belišća iz Republike Hrvatske i Općine Mojkovac iz Crne Gore s kojima cijeli niz godina Belišće njeguje iznimno dobre odnose, a sada je to prijateljstvo i službeno okrunjeno dokumentom kojeg su potpisali belišćanski gradonačelnik Dinko Burić i gradonačelnik Općine Mojkovac Ranko Mišnić.

-Ovaj čin nije samo kruna višegodišnje suradnje i iz nje izraslog poštovanja i prijateljstva, već i zalog i poruka i onima koji dolaze iza nas da je važno širiti dobro, slati poruke dobra i u dobru odgajati vlastitu djecu kako bi i oni tako odgajali one koji će doći iza njih, naglasio je u svom govoru gradonačelnik Burić, dodavši kako poruka koja se potpisivanjem ove Povelje šalje nije važna samo za Belišće i Mojkovac, ona je važna i za cijelu Hrvatsku i cijelu Crnu Goru, ona je važna i za hrvatski i crnogorski narod.

-Ona je važna poruka i svim ostalima narodima, svim ljudima koji zavrjeđuju biti nazivani ljudima da su u srcima Belišća i Belišćana uvijek na poseban način dobro došli, istaknuo je belišćanski gradonačelnik, ne zaboravljajući još jednom zahvaliti profesoru Miloradu Krgoviću na svemu dosad učinjenom “za njegovo i naše Belišće, kao i za ljubav koju je u svome srcu sačuvao i za svoj Mojkovac iz kojeg je davno otišao, ali ga nikad nije zaboravio”.

Nakon potpisivanja Sporazuma, prigodnim riječima obratili su se predsjednik Općine Mojkovac Ranko Mišnić i zamjenik veleposlanika Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milovan Lučić.

Tradicionalno, na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja grada Belišća onima koji su svojim radom i zalaganjem dali veliki doprinos životu grada Belišća.

Plaketa “Grb grada Belišća” ove godine dodijeljena je za izuzetna ostvarenja i doprinos u uspostavi bliske suradnje i prijateljstva Židovske općine Osijek i Grada Belišća Dragutinu Kohnu, za izuzetna ostvarenja i doprinos na području očuvanja kulturne baštine i promocije grada Belišća Branku Uvodiću, za izuzetna ostvarenja i doprinos u volonterskom radu s djecom i za djecu Ivani Belcar, za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju turističko-kulturnog života grada Belišća Josipu Vučetiću, za izuzetna ostvarenja i doprinos u volonterskom radu s djecom i za djecu Dragici Jančikić, za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju sportsko-rekreacijskog i turističkog života grada Belišća Hrvatskom-planinarskom društvu „Belišće” te za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju kulturnog života grada Belišća Korineliji Fešiš.  Za gospodarski doprinos plakete “S.H. Gutmann” uručene su Ugostiteljskom obrtu „Kod Svrtana“ i obrtniku Marku Đidari.  Plaketa za životno djelo ”Zlatni list” za cjelokupni stvaralački put i izuzetna ostvarenja na području prosvjete i kulture te doprinosu sveukupnom društvenom životu grada Belišća dodjeljena je Antunu Bučancu Toniki.

Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Belišća zaključena je zahvalom u ime nagrađenih, koju je uputio Dragutin Kohn.

Foto: Efekt media

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content