Novosti|

Prvoga svibnja, na Međunarodni praznik rada, u Belišću se obilježava Dan grada i blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske Župe. U dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg u Belišću, danas 30. travnja 2018. godine, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća grada Belišća povodom Dana Grada.

Uz domaćine, gradonačelnika Belišća Dinka Burića, njegove zamjenike Ljerku Vučković i Domagoja Varžića te predsjednika Gradskog vijeća grada Belišća Daria Fletka i ostale gradske vijećnike, sjednici su prisustvovali brojni gosti i uzvanici – saborski zastupnik Veljko Kajtazi, župan Osječko-baranjski Ivan Anušić,  gradonačelnici, načelnici, njihovi zamjenici i predstavnici susjednih, prijateljskih i parterskih općina i gradova iz Republike Makedonije, iz Vojvodine iz Republike Srbije, Republike Crne Gore, Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, predstavnik Židovske općine Osijek Drago Kohn, bivši gradonačelnik grada Belišća Željko Klanjšček, zamjenik načelnika Policijske postaje Belišće Nikola Pepić, predstavnici vijeća romske nacionalne manjine, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici javne uprave, gospodarskog, političkog, vjerskog, kulturnog i svekolikog društvenog života.

Svečanost je započela državnom himnom u izvedbi Crkvenog pjevačkog društva MIR Belišće. U pozdravnom govoru, gradonačelnik Belišća Dinko Burić osvrnuo se na brojne pozitivne događaje i postignuća u protekloj godini, a svoj nadahnut govor i motivirajuće izvješće zaključio je čestitajući svim građanima 1. svibnja, Dan grada Belišća, Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika.

Posebnu čestitku u povodu Dana Grada i blagdana sv. Josipa Radnika, uputio je počasni građanin grada Belišća fra Bernardo Rubinić iz samostana i župe Martinšćica s otoka Cresa Gradskoj upravi grada Belišća, a pročitao ju je predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko.

U ime prijateljskih i susjednih gradova i općina iz Republike Hrvatske, prisutnima se obratio gradonačelnik Valpova Matko Šutalo koji je čestitao gradu njegov dan. U ime prijateljskih i partnerskih gradova i susjednih zemalja obratio se predstavnik prijateljskog i bratskog grada Radoviša iz Makedonije, gospodin Borce Doldurov. Čestitkama se pridružio i župan Osječko-baranjski Ivan Anušić.

Tradicionalno, na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja grada Belišća onima koji su svojim radom i zalaganjem dali veliki doprinos životu grada Belišća.

Plaketa “Grb grada Belišća” ove godine dodijeljena je Veljku Kajtaziju za izuzetna ostvarenja i doprinos unaprjeđenju životnih uvjeta romske nacionalne manjine i integraciji u sve sfere društva na području grada Belišća, Želimiru Sušiću za izuzetna ostvarenja i doprinos kulturnom, duhovnom i sveukupnom društvenom životu Grada, Dubravku Maričiću za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju kulturnog i sportskog života te doprinos u razvoju tehničke kulture, Udruzi invalida rada i osoba s invaliditetom Belišća i Valpova za izuzetna ostvarenja i doprinos u rješavanju problema invalida rada i osoba s invaliditetom, Josipu Rakmiću za izuzetna ostvarenja i doprinos u športskom i sveukupnom društvenom životu Grada, Željku Čorbi za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju kulturnog i športskog života Grada te Plesnoj skupini članica Kluba Matice umirovljenika Belišće „Babe bez kočnica“ za izuzetna ostvarenja i doprinos kulturnom, turističkom i sveukupnom životu grada Belišća.

Za gospodarski doprinos plakete “S.H. Gutmann” uručene su dr. Joachimu Brenku, predsjedniku Uprave Possehl GmbH, „Dana“ trgovini na malo Gat te Eryia d.o.o. Bistrinci.

Najviše javno priznanje grada Belišća „Počasni građanin grada Belišća“ obitelji Gutmann, čiji je trud, rad i život utkan u temelje grada Belišća, uručit će se gospođi Nelly Auersperg i gospodinu Williamu de Gelsey, u spomen na njihove djedove i očeve, utemeljitelje Belišća na premijeri predstave „Belišćanski vremeplov“, 2. svibnja 2018. godine u nastavno sportskoj dvorani u Belišću.

U ime nagrađenih, zahvalu su uputili Želimir Sušić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Fotografije: Tin Lacković/Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content