Novosti|

Proteklog vikenda, 13. veljače 2016. godine, u prostoru NK „Podravac“ u Bistrincima Zavičajna udruga Ličana „Vila Velebita“ Belišće održala je svoju redovnu izvještajnu skupštinu koju je vodio predsjednik udruge Željko Krpan.

U izvještaju o radu za prošlu godinu istaknute su mnoge aktivnosti udruge: organizacija tradicionalne ličke večere, popularno zvane „kupusijada“, sudjelovanje na Uskrsnom  sajmu i akciji „Volim Belišće, ali čisto“, a u svibnju je organiziran izlet u Liku. Članovi udruge sudjelovali su i na manifestaciji „Igre na vodi“ te organizirali drugu po redu „Smotru ličkih igara i običaja“. Prošle godine održalo se i 13. Ličko prelo u svečanoj dvorani “Kristal“ u Belišću.

Tijekom 2015. godine radilo se na izradi ličkih narodnih nošnji. Izradu nošnji prihvatila je udruga „ Zvono“ iz Belišća, a izrađeno je šest muških i šest ženskih nošnji. Njihova izrada trajala je gotovo godinu dana. Predstavnici udruge iskoristili su priliku da još jednom zahvale gradonačelniku Dinku Buriću, bivšem gradonačelniku Zvonki Boriću i njegovoj supruzi Mirjani Borić na vrijednim donacijama bez kojih projekt izrade narodnih nošnji ne bi bio izvediv.

Tijekom cijele godine članovi su se družili s ostalim srodnim udrugama Ličana iz naše županije i šire, tako da su posjetili udruge u Požegi, Virovitici, Bizovcu,  Slavonskom Brodu i novoosnovanu udrugu ličana u Slatini. Belišćanska udruga broji gotovo 300 članova.

U 2016. godini Zavičajna udruga Ličana planira organizirati sva svoja tradicionalna događanja, sudjelovati u aktivnostima Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća, kao i nastaviti druženja sa srodnim udrugama iz okoline.

Skupštinu je zaključila tradicionalna lička večer uz zabavu, glazbu i ples.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content