Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće održala je šestu zaredom aktivnost iz svog raznolikog programa ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Ovo je bila uistinu posebna aktivnost, a riječ je o promociji nove televizijske serije Šutnja koja je snimljena prema romanima priznatog osječkog novinara i pisca Drage Hedla. Belišćani ga, prije svega, poznaju kao kolumnistu iz Belišćanskog lista, no poznaju njegov novinarski rad i iz brojnih nacionalnih novina. Imali su priliku upoznati ga i kao pisca 2018. godine u Kazališnoj kavani Belišće na predstavljanju njegova romana Vrijeme seksa u doba nevinosti te zatim 2020. kada je belišćansku promociju doživio njegov roman Kijevska piletina.

Svojim prvim gostovanjem u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće u utorak, 26. listopada 2021., predstavio se kao autor čija su djela uspješno ekranizirana pa je upravo Belišćanima omogućio da prvi u Hrvatskoj saznaju zanimljive detalje o snimanju kriminalističko, dramske serije Šutnja. Predložak za ovu seriju bila je njegova odlična Osječka trilogija koja obuhvaća romane Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina.

Radnja romana i serije govori o delikatnoj, kontroverznoj temi maloljetničkog lanca prostitucije koji se proteže od Osijeka do Kijeva. Temelji se zapravo na stvarnim događajima seksualnog izrabljivanja djevojčica iz Doma za odgoj djece i mladeži iz Osijeka o kojima je Drago Hedl pisao za vrijeme novinarskog staža u Jutarnjem listu. Cijeli slučaj je zataškan što je potaknulo Dalibora Matanića, nagrađivanog hrvatskog redatelja svjetskoga glasa, da odluči snimiti ovu seriju koja je njegov najveći produkcijski projekt. Snimljena je u koprodukciji hrvatske producentske kuće Drugi plan, njemačke kuće Beta film i rusko-ukrajinske producentske agencije Star Media. Ta hrvatsko-njemačko-rusko-ukrajinska koprodukcija čini seriju izuzetno visokobudžetnom, ali samim time i iznimno kvalitetnom. Predviđa joj se veliki regionalni i svjetski uspjeh što je potvrdio sam Drago otkrivši kako su u tijeku pregovori s popularnom američkom televizijskom mrežom HBO koja će osigurati globalnu projekciju serije.

Uz skupu produkciju, kvaliteti serije uvelike pridonose i zvučna imena hrvatskog i ukrajinskog glumišta. Tako glavne uloge tumače izvrsni hrvatski glumci Goran Bogdan, Leon Lučev, Darko Milas i Sandra Lončarić te ukrajinska glumačka zvijezda Kseniia Mishyna. Scenarij potpisuju Marjan Alčevski i Dalibor Matanić koji su odradili odličan posao prilagodivši proznu formu romana za dijalošku formu serije. Planira se snimiti tri sezone kako bi se pratila radnja sva tri romana Hedlove kriminalističke trilogije. Prva sezona sastoji se od šest epizoda koje su snimane malo duže od dva mjeseca na raznim lokacijama u Osijeku, Zagrebu i Kijevu.

O svim ovim zanimljivostima nastanka serije prisutni posjetitelji promocije, osim što su mogli poslušati, mogli su i pogledati kako izgleda njezino snimanje. Drago im je pokazao mnoge fotografije scenskih kadrova koji vjerno prikazuju glumce, lokacije, snimateljsku i redateljsku ekipu. Također im je prikazao službenu video najavu serije iz koje se da naslutiti da će biti itekako gledana. Cjelokupna domaća publika pak moći će seriju pogledati ili krajem ove godine ili početkom 2022. na Hrvatskoj radioteleviziji.

Oduševljena lica Belišćana koji su bili na ovoj promociji potvrđuju vrhunsku kvalitetu serije zbog čega autor Drago Hedl može biti jako ponosan. Priznao je ogromno zadovoljstvo odlično snimljenom prvom sezonom serije i unaprijed ga raduju ostale sezone. Ipak, skroman kakav je, istaknuo je da mu je važnije da hrvatska filmska i televizijska produkcija postanu još više prepoznate diljem svijeta, a osobito bi mu bilo drago da se na ovaj način grad Osijek promovira kao savršena filmska lokacija.

Tekst: Dijana Milišić-Zečević
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content