Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće od 2010. godine provodi projekt „Vukovar 1991. u Belišću“. Cilj projekta je obilježavanje sjećanja na vukovarsku tragediju i žrtvu za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske. Tako je i ove godine u ponedjeljak, 12. studenog, u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige održana važna aktivnost povodom nadolazeće obljetnice stradavanja Vukovara. Zajedničkom suradnjom grada Belišća i Knjižnice organizirana je projekcija novog dokumentarnog filma „Štafeta smrti“ koji je nastao pod redateljskom palicom poznate novinarke i televizijske urednice Nade Prkačin, u produkciji televizije Laudato TV.

Prije početka projekcije mnogobrojnu publiku pozdravila je knjižničarka Jasna Andrišić, a zatim je i zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić rekao nekoliko riječi o projektu „Vukovar 1991. u Belišću“ te je pozvao glavne aktere filma da se također obrate svim prisutnima. Jedan od njih je i Damir Radnić, ratni zapovjednik, koji je ukratko predstavio film govoreći o tome kako i kada je nastala ideja o njegovu snimanju.

Film govori o jednom od najvećih događaja novije hrvatske povijesti u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga, poznati HOS-ovci. Riječ je o događaju koji se odvijao od 10. do 22. studenog 1991. godine kada su dvanaestorica HOS-ovaca iz okupiranih Bogdanovaca provela skupinu civila kroz minsko polje kod Marinaca. Živote su prilikom tog hrabrog čina izgubila njih sedmorica: Stjepan Katić, Josip Knežević, Antun Petričić, Marko Knežević, Zoran Antunović, Ante Šarić i Žarko Manjkas. Iz te skupine kasnije su umrli Ramo Hrbatović i Tihomir Iveta. Danas su na životu i svega se prisjećaju Ivica Jurčan, Đuro Kovačević i njihov tadašnji zapovjednik Damir Radnić. Oni su se na kraju prikazivanja filma zahvalili brojnim Belišćanima na dolasku, jer su na taj način uveličali značaj samog filma, ali i stvarnog događaja koji je, uz svu silnu tragediju, pokazao i koliko je zaista bilo veliko i hrabro srce svakog branitelja na svim bojišnicama. Tu njihovu neizmjernu hrabrost i nesebičnu požrtvovnost istaknuo je i belišćanski doktor Božidar Popović, specijalist psihijatrije. On se već 15 godina tijekom svog rada intenzivno bavi upravo temom postratnih trauma i dugogodišnji je suradnik na projektu „Vukovar 1991. u Belišću“.

Projekcija ovog filma izazvala je ogroman interes te se u prepunoj dvorani Velike gradske vijećnice tražilo mjesto više. Taj interes pak pokazuje da sjećanje na veličinu žrtve i stradanja Vukovara nimalo ne blijedi, jer je ta stravična tragedija jedan od najznačajnijih simbola cijelog Domovinskog rata, a samim time i stvaranja suvremene povijesti hrvatskog naroda.

Tekst: Dijana Milišić – Zečević
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content