Novosti|

U utorak, 23. travnja 2019., diljem Hrvatske održani su razni programi povodom obilježavanja Noći knjige. Gradska knjižnica i čitaonica Belišće također sudjeluje u toj manifestaciji svojim originalno osmišljenim programom koji promiče čitanje te ističe uvažavanje knjige kao civilizacijskog, znanstvenog i kulturnog blaga, a to je i glavni cilj Noći knjige.

Program u belišćanskoj knjižnici započeo je u 16 sati književnim susretom sa Željkom Mezić, ilustratoricom dječjih slikovnica iz Zagreba. Željka Mezić zainteresiranim je osnovnoškolcima ispričala i na kreativan način pokazala kako se izrađuje dječja slikovnica, odnosno kako nastaju ilustracije u slikovnicama i dječjim knjigama. Nakon toga, sva su djeca radila svoje ilustracije na zadane teme, kao što su vila Snježnica, patuljak Kuharko, morska vila, vila Smjehuljica, livadni patuljak, patuljak Smješko i Mjesečev patuljak.

Ovogodišnja Noć knjige poseban je naglasak stavila na temu „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“ kojom se želi istaknuti važnost književne fikcije u stvarnom svijetu pa je u sklopu susreta s ilustratoricom postavljena i izložba ilustracija „Likovi iz bajke“, kao i slikovnice koje je ilustrirala, a koje knjižnica posjeduje.

Sajam otpisanih i poklonjenih knjiga otvoren je u 17 sati, a na njemu su ponuđene knjige iz različitih područja za cijenu od 5 kuna. Knjige koje se nisu prodale tijekom Noći knjige moći će se kupiti do kraja travnja.

Osim ilustratorske radionice, održana je još jedna kreativna radionica za djecu koju je vodila knjižničarka Dijana Milišić-Zečević. Dvanaest djevojčica, koliko ih je bilo na radionici, uspjelo je izraditi malene torbice od moosgummi materijala s motivom jednoroga. Kako bi taj jednorog izgledao što bajkovitiji, koristile su raznobojne i šljokičaste komade tog materijala za izradu njegove glave, kose i roga. Torbice su dodatno ukrasile perlicama, ukrasnim trakama i cvjetićima, leptirima i vilama izrezanim pomoću sizzix stroja.

Mjesečni sastanak Belišćanskog čitateljskog kluba bila je sljedeća aktivnost, a na njoj su članovi kluba raspravljali o knjigama koje su trebali pročitati za ovaj mjesec. Na sastanku se pojavila i jedna nova članica, a izabrane su i knjige koje će biti sljedeći čitateljski zadatak za sastanak krajem svibnja.

Posljednja aktivnost započela je u 20 sati, a radilo se o igranju društvenih igara. Knjižnica inače posjeduje velik broj igara koje članovi knjižnice mogu posuditi, a ovoga puta najzanimljivije prisutnima bile su Alias i Activity te Escape room koje su okupljeni igrali duboko u noć.

Uz sve navedene aktivnosti, bile su ponuđene i razne „noćne knjige“, odnosno knjige koje opisuju temu noći, a koje se mogu i posuditi. Posebna akcija za Noć knjige 2019. bila je povrat knjiga u knjižnici bez naplate zakasnine.

Noć knjige 2019. godine u belišćanskoj knjižnici završila je u kasnim noćnim satima, a knjižničarke smatraju da je bila i vrlo uspješna.

 

Tekst: Vlasta Putar

Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće/ Zaim Saljiji/Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content