Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće održala je u petak, 23. travnja 2021., još jednu Noć knjige. Ovogodišnja Noć knjige posebna je zbog svog jubilarnog desetog obilježavanja u Hrvatskoj. No, ova manifestacija je i međunarodnog karaktera jer se diljem svijeta godinama održava 23. travnja koji je proglašen Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Za hrvatsku Noć knjige važan je i 22. travnja kada se obilježava Dan hrvatske knjige, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu. Obilježavanje spomenutih datuma u sklopu manifestacije Noć knjige od iznimnog je značaja za širenje svijesti o esencijalnoj moći i utjecaju knjige i čitanja na razvoj pojedinca i društva u cjelini. Knjiga je temelj za obrazovni, znanstveni i kulturni prosperitet svake nacije, stoga je važno isticati i promicati njezinu mnogostruku moć. Svijet je trenutno suočen s brojnim društvenim i intimnim krizama pa potreba za knjigom, koja nudi odgovore na sva pitanja, nikada nije bila veća. Kao takva, knjiga ima i istinsku ljekovitu moć. Upravo je zato ljekovitost knjige središnja tema Noći knjige 2021. koja je proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj.

Belišćanska gradska knjižnica, uz mnoge druge knjižnice, knjižare i nakladnike, uključuje se svake godine u obilježavanje Noći knjige. Učinila je to i ove godine organizirajući pet prigodnih aktivnosti unatoč izazovima uzrokovanih aktualnom epidemijom.

Prva aktivnost pod nazivom “Razveselimo kišobrane” počela je u 16 sati u predvorju zgrade Knjižnice. Bila je to kreativna radionica oslikavanja jednobojnih kišobrana koju su organizirali Knjižnica i Fotoklub Valpovo. Na radionici su mogli sudjelovati svi zainteresirani pa je bilo sudionika različitih generacija, ponajviše djece. Pri tome treba istaknuti učenike 4. c razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića iz Belišća koji su došli sa svojom učiteljicom Darijom Klobučar. U veselom ozračju svi su uspješno oslikali svoje kišobrane raznim motivima kao što su latinična i glagoljska slova, cvijeće, lišće, zvijezde i geometrijski oblici koristeći kistove i specijalne vodootporne boje. Ovakva radionica već je jednom organizirana 2014. godine, također u suradnji s Fotoklubom Valpovo. Obzirom na iskazani interes oba puta za ovu radionicu, vjerojatno će se još koji put organizirati.

U 17 sati u čitaonici dnevnog tiska održana je druga kreativna radionica namijenjena osnovnoškolcima. Sudjelovanje na ovoj radionici bilo je ograničeno u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Tema radionice bio je čarobni svijet Harryja Pottera. Vodila ju je knjižničarka Dijana Milišić-Zečević koja je osnovnoškolcima pokazala kako izraditi čarobni štapić i kravate u bojama slavnih domova Hogwarts škole. Obične olovke za pisanje maleni kreativci uspjeli su pretvoriti u čarobne štapiće baš kakve koriste Hogwarts čarobnjaci. Za to im je bilo potrebno silikonsko ljepilo, perlice raznih veličina i crna, smeđa, zlatna i srebrna akrilna boja. Osim što su napravili štapiće za čaranje, dobili su i priliku izabrati pripadaju li domu Gryffindor, Hufflepuffu, Ravenclawu ili Slytherinu. Svoj izbor učinili su tako da su od filca izradili kravatu u boji pripadajućeg doma. Dok su izrađivali te predmete, osnovnoškolci su se odlično zabavljali u zajedničkom društvu te im je na taj način bilo lakše naučiti nove kreativne tehnike i vještine. Vrijeme provedeno u takvom opuštenom i kreativnom okruženju zasigurno ima svojevrsne ljekovite, terapijske učinke. Zbog toga je ova radionica i dobila naziv “Ljekovita moć kreativnog stvaranja”.

Treća aktivnost isto je vezana uz kreativno stvaralaštvo. Riječ je o izložbi unikatnog Allunga nakita nekadašnje novinarke HRT-a Sanje Račić iz Osijeka. Njezin jedinstveni nakit belišćanska knjižnica predstavila je putem virtualne izložbe na svojoj Facebook i web stranici u sklopu programa prošlogodišnje Noći knjige. Nakon punih godinu dana Sanja je i uživo Belišćanima predstavila svoj nakit. Ona je krajem 2018. godine zakoračila u poduzetničke vode i razvila vlastiti brend nakita koji je inspiriran kulturom Aboridžina odakle i potječe naziv Allunga što u prijevodu znači sunce. Vrlo brzo njezin kreativni rad postao je popularan u cijeloj Hrvatskoj, ali i u svijetu. Štovatelji originalnog kreativnog umijeća i ljubitelji lijepog nakita prisustvovali su službenom otvorenju izložbe koje je počelo u 18 sati u predvorju Knjižnice. Predivan Allunga nakit postavljen je u knjižničnim staklenim vitrinama i bit će izložen do 30. travnja.

Pretposljednja aktivnost, u 19 sati, bio je književni susret s mladom književnicom Mateom Čvagić Prašnjak iz Belišća. Ona je novo ime na hrvatskoj književnoj sceni i ovaj susret bio je izvrsna prilika da se predstavi Belišćanima. U formi razgovora s ravnateljicom Knjižnice Vlastom Putar ispričala je prisutnim posjetiteljima o svojim književnim počecima, svom stilu i načinu pisanja te o budućim projektima na kojima intenzivno radi. Ovom prigodom predstavila je dvije knjige zanimljivih naslova “31 nogometni teren” i “Cesta za Zion”, objavljeni u izdanju Naklade Fragment. Tijekom cijelog razgovora Matea je pokazivala svoju individualnost i dosljednost, a usput je istaknula koliko ljekovito na nju djeluje pisana i čitana riječ. Ugodnom ozračju pridonijelo je divno, udobno uređenje prostora Velike vijećnice za koji su se pobrinuli djelatnici belišćanskog Centra za kulturu Sigmund Romberg. Zahvaljujući njima i, naravno, Matei koja je prenijela svoju pozitivnu energiju na sve prisutne, bio je to susret punim pravom nazvan “Ljekovitost pisane riječi”.

Zadnjom aktivnošću “Kako nas knjige liječe?” nastavljena je opuštena atmosfera ovogodišnje Noći knjige. Tako je u 20 sati počelo neformalno druženje entuzijastičnih knjigoljubaca. Okupilo se desetak žena koje obožavaju knjige i čitanje. One su zajedno s knjižničarkama razgovarale o knjigama koje su u svakom smislu ljekovito utjecale na njihov život.

Sve aktivnosti uspješno su izrealizirane, stoga se, bez imalo lažne skromnosti, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće može pohvaliti itekako odličnom desetom Noći knjige.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće, Dragan Francuz (Fotoklub Valpovo), Zaim Saljiji, Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content