Novosti|

Iznos kojega se ne bi postidjeli niti mnogo veći gradovi – 87,5 milijuna kuna – iznos je izvršenja proračuna Grada Belišća u 2020. godini.

Unatoč svim izazovima zbog novog koronavirusa, protekla godina je za Belišće bila rekordna jer ovoliki proračun nije zabilježen u povijesti ovog industrijskog gradića.

Izvorni je plan bio 93.354.532 kune, a izvršenje s 31. prosinca 2020. godine 84.089.001,97 kn, što daje indeks izvršenja od 90,07 %. Još detaljnije, ukupni prihodi i primici proračuna u 2020. godini iznosili su 82.098.666 kuna, ukupni rashodi i primici bili su 84.089.002 kune. Uz višak prihoda prenesen iz 2019. godine, koji iznosi 5.428.053 kune, zbrojene prihode i rashode, rezultat poslovanja belišćanskog gradskog proračuna za 2020. godinu je pozitivan u iznosu od 3.437.717 kuna i prenosi se u ovu godinu. Zadovoljno i ponosno rekao je to gradonačelnik  Dinko Burić i u izjavi za medije potvrđujući kako je i Belišće, kao i svi ostali u Hrvatskoj imalo pad ukupnih prihoda.

-Jednim dijelom poreznih, ali drugim zbog vlastitih odluka, odnosno ekonomsko-gospodarskih mjera pomoći poduzetnicima zbog kojih smo se odrekli vlastitih prihoda.  No, unatoč tome imamo izvršenje od 87,5 milijuna kuna i ostvareni pozitivan rezultat od 3,5 milijuna kuna, kaže čelnik Belišća, grada u kojem se u 2020. godinu ušlo sa 109 pripremljenih projekata.

-Korona nas je malo poremetila u izvršenju svih, no mi smo svejedno izvršili više od 70 tih projekata, i zbog toga se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u tome od djelatnika Gradske uprave do svih vijećnica i vijećnika. Vrijednost našeg „mi“ se i u ovim okolnostima također pokazala, kaže gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Među 22 točke dnevnog reda ove 46. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, koja je održana u četvrtak, 25. veljače, u Centru za kulturu Sigmund Romberg, bile su teme vezane uz obilježavanje Dana grada i javna gradska priznanja te realizaciju programa za 2020. godinu iz domene gradskih upravnih odjela i institucija. Vijećnici su čuli izvješće o prošlogodišnjim aktivnostima Vijeća romske nacionalne manjine i Savjeta mladih grada Belišća te izvješće o radu Gradonačelnika i Gradske uprave. Među točkama dnevnog reda treba svakako spomenuti izvješće Vlade Krznarića, načelnika Policijske postaje Belišće, a stanje sigurnosti u 2020. godini ocijenjeno je kao dobro, iako i dalje postoje određeni problemi koji se trebaju riješiti, u prvom redu preventivnim, a ako bude potrebno i represivnim djelovanjem. Središnji državni ured za demografiju je to potvrdio, a Belišće je usvajanjem programa poticajnih socijalno-demografskih mjera za 2021. godinu to još jednom pokazalo, da se nalazi među top 5 jedinica lokalne samouprave prema tim izdvajanjima u četiri kategorije, a svakako treba reći i da su se vijećnici složili da se Belišće kandidira za dobivanje certifikata „Grad za mlade“.

Na aktualnom je satu posebnu pozornost izazvalo pitanje vijećnika Bojana Vuksanića upućeno gradonačelniku, a odnosilo se na povećanje računa za vodu, točnije za vodne usluge.

-I nas je iznenadilo, ne znam čime je to motivirano. Odjednom je stigla obavijest iz Hrvatskih voda odnosno iz Vodnogospodarskog odjela Osijek da moramo povisiti cijenu naknade po kubiku vode s 41 lipe na 1,35 kn. To je povećanje od više od 200 posto. To je za sredine koje nemaju pročistač, a Belišće ima svoj pročistač koji već sada funkcionira. Ono što je još čudnije i izazvalo veće iznenađenje je da je izdan nalog da se to primijeni retrogradno od 1. siječnja, a rješenje je stiglo tek sada. Naravno da to ne dolazi u obzir i mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstva, uložit ćemo žalbu i borit ćemo se da kubik vode ne poskupi za jednu kunu, odlučno kaže belišćanski gradonačelnik, ističući kako u konačnici to niti nije prihod Hidrobela, već države. Naglasio je još jednom kako se u Belišću cijena vode nije mijenjala već sedam godina, od 2014., a vodstvo grada se svo to vrijeme bori da građani nemaju još i to opterećenje te se iz belišćanskog proračuna sufinanciraju svi objektivno veći rashodi nastali u procesu proizvodnje vode.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content