Novosti|

U ponedjeljak, 27. studenoga 2017. godine održana je četvrta sjednica Gradskog vijeća grada Belišća.  Vijećnici su raspravljali o 28 točaka dnevnog reda. Na samom početku sjednice, minutom šutnje odana je počast preminulom članu Gradskog vijeća Stevi Galoševiću, a potom je prisegu za gradsku vijećnicu dala Katica Pepelko. Uslijedilo je usvajanje zapisnika s prethodne sjednice te aktualni sat. Na ovoj sjednici Gradskog vijeća su se, između ostaloga, našle teme vezane uz Centar za kulturu Sigmund Romberg, Dječji vrtić Maslačak te Gradsku knjižnicu i čitaonicu Belišće. Vijećnici su raspravljali o osnivanju trgovačkog društva Bel – press d.o.o., o planu gospodarenja otpadom, komunalnoj naknadi i doprinosu, o subvencijama poduzetnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poduzetničkim potpornim institucijama i građanima, o upravljanju nekretninama u vlasništvu grada Belišća te III. fazi sanacije odlagališta komunalnog otpada. Također, bilo je riječi o Vijeću romske nacionalne manjine, programima Upravnih odjela, ali i proračunu za 2018. godinu, s projekcijama za 2019. i 2020. godinu.

Upravo o tom strateškom dokumentu za iduću godinu, gradonačelnik grada Belišća, Dinko Burić, kaže kako ponovno sadržava bogat plan želja.

-Svjesni smo, naravno, da neće svi projekti proći, no tijekom ove godine smo uložili silan trud kako bismo se pripremili za natječaje sljedeće godine. Radi se o prijavi na natječaje za realizaciju 10 europskih projakata, u što su uložena značajna sredstva za dobivanje svih potrebnih dokumenata. Iskreno se nadamo da će barem četiri ili pet projekata biti realizirano, kaže gradonačelnik, dodajući kako su, uz to, pripremili još 18 značajnih kapitalnih ulaganja kao vlastite projekte koje žele sufinancirati s resornim ministarstvima, s Osječko-baranjskom županijom i iz drugih izvora, koji ne spadaju u one koji se financiraju iz fondova EU.

-Prijedlog proračuna za 2018. godinu, kao plan želja sa svim ovim projektima, iznosi nešto manje od 102 milijuna kuna, od toga je za ono što očekujemo da bismo financirali iz Europe 54,5 milijuna, a ostali projekti su rezultat naših težnji da ih realiziramo s ostalim tijelima, kako na županijskoj, tako i na državnoj razini, pojašnjava gradonačelnik Burić.

Najavio je tom prilikom i rebalans proračuna u prosincu:

-Uz naš izvorni proračun, opet ćemo imati realizaciju od otprilike 20 milijuna kuna iznad našeg vlastitog proračuna. Neka bude tako i u 2018., neka se krećemo između 43 i 50 milijuna kuna, bit ćemo zadovoljni. Plan želja iznosi 102 milijuna kuna, od kojih je preko 60 posto ono što očekujemo izvana. Omjer projekata koje smo pripremili za aplikaciju na natječaja Europske unije, od tih 54 milijuna kuna, iznosi 88 posto sredstava koje očekujemo da financira Europa, a 12 posto će preuzeti Grad Belišće, rekao je gradonačelnik.

No, nisu samo projekti uvršteni u proračun za iduću godinu ono na što je gradonačelnik Burić sa svojim suradnicima ponosan. U izjavi za medije tako je istaknuo još neke važne točke u proračunu, poput nastavka stipendiranja studenata s područja Grada Belišća.

-Na godinu ćemo stipendirati 70 studenata, što je za gradić veličine Belišća iznimno velik broj, a za tu svrhu je u proračunu predviđeno više od 500.000 kuna. Nastavljamo i s nizom drugih socijalnih programa i predvidjeli smo sredstva za nabavku udžbenika za sve osnovnoškolce u idućoj godini. Dakle, dio kapitalnih investicija, dio projekata s Europom, a dio socijalnih programa. Zadržavamo značajna sredstva za financijranje udruga na području grada, za ulaganja u kulturu, sport i turizam, sukladno realnim mogućnostima i s optimizmom gledamo u 2018. godinu, zaključio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content