Novosti|

Četvrta sjednica Gradskog vijeća grada Belišća u novom sazivu, donijela je peti ovogodišnji rebalans gradskog proračuna, koji je današnjom odlukom (27. rujna), smanjen za gotovo 175.000 kuna te sada iznosi 163.050.254 kune.

Jednoglasno usvojenom odlukom o zaduživanju Grada Belišća u 2021. godini financirat će se vlastiti infrastrukturni projekta na području Grada Belišća.

-Radi se o projektima za koje smo u međuvremenu dobili sufinanciranja od resornih ministarstava, a najveći od njih je izgradnja sportskog objekta u Kitišancima, koji su jedino prigradsko naselje naselja koji to nisu imali riješeno. Nastojimo biti realni, od nekih projekata smo odustali ili ih odgodili, ali one za koje smo dobili sredstva iz vanjskih izvora trebamo završiti ili moramo odustati od njih, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije, dodavši i kako mu je drago što je dobio jednoglasnu potporu svih gradskih vijećnika.

Ovom odlukom, Grad Belišće će se zadužiti za iznos od 5,1 milijun kuna na rok od 10 godina, za financiranje vlastitih infrastrukturnih projekata i to za izgradnju i opremanje malonogometnog igrališta u Belišću (370.000 kn), izgradnju tribine uz malonogometno igralište u Belišću (625.000 kn), za izgradnju i opremanje svlačionice NK “Kitišanci” (2.520.000 kn), javnu rasvjetu u Ulici I.G. Kovačića u Bistrincima (320.000 kn), za izgradnju istočne tribine i atletske staze na gradskom stadionu u Belišću (projektna dokumentacija – 155.000 kn), za projekt javne rasvjete vanjskog vježbališta i malonogometnog terena u Belišću (270.000 kn), za projekt obnove krovišta stambene zgrade u Vij. S. H. Gutmanna 17 (350.000 kn), za projekt obnove krovišta stambene zgrade u Vij. S.H. Gutmanna 20 (390.000 kn), za rekonstrukciju raskrižja između Ulica A.G. Matoša i E. Kvaternika u Belišću (70.000 kn) te za sanaciju stubišta zelenih kuća (30.000 kn).

Grad Belišće i u novoj pedagoškoj i nastavnoj godini nastavlja s demografskim mjerama usmjerenima na djecu vrtićkog i srednjoškolskog uzrasta. Usvojena je odluka o isplati 200 kuna mjesečno svakom srednjoškolcu s područja grada Belišća, bez obzira gdje pohađa školu. Radi se o projektu “Zalogaj”, jedinstvenom u Hrvatskoj, kojim Grad Belišće na ovaj način osigurava topli obrok za tristotinjak srednjoškolaca sa svog područja. Također, usvojena je i odluka o novčanoj naknadi roditeljima djece koja su ostvarila pravo na vrtić, a nisu mogla biti upisana, iako su oba roditelja zaposlena, kao i roditeljima djece koja nisu mogla biti upisana zbog nemogućnosti pružanja adekvatne zdravstvene skrbi u vrtiću. Za ovu namjenu, Grad Belišće isplaćuje po 1.000 kuna mjesečno za četiri mališana.

Najveći dio aktualnog sata 4. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća odnosio se na projekt “List do lista”, odnosno na uređenje Paleja i svih pristupnih površina uključujući i rekonstrukciju središnjeg gradskog trga. Građane zanima kako napreduju radovi i hoće li biti gotovi u predviđenom roku, prenijeli su gradski vijećnici pitanje gradonačelniku.

-Radovi će biti gotovi u planiranim rokovima. Iz objektivnih razloga odnosno nepredviđenih problema, koji projektom nisu bili predviđeni, došlo je do određenog zastoja, rekao je gradonačelnik Burić, pojašnjavajući kako se radi o problemu s oborinskom odvodnjom, zatim s nisko postavljenim plinskim instalacijama, te o problemu sa sanitarnom kanalizacijom kod zgrade kina, ali i paralelnim izvođenjem radova s projektom FASEP te postavljanjem svjetlosnog kabela za Gospodarsku zonu Sjever.

-Do sada smo na tom projektu, koji se provodi više od godinu i pol, održali 40-ak koordinacijskih sastanaka s izvođačima radova i nadzornim tijelima. Prema riječima nadzora, sve se stigne napraviti u ugovorenim rokovima, ali ukoliko vidimo da iz neopravdanih razloga dinamika kasni, naravno da ćemo poduzeti sve ono što propisi dopuštaju, poručuje belišćanski gradonačelnik, iskoristivši i ovu priliku kako bi zamolio sugrađane za strpljenje.

-Nije realno očekivati da završimo do kraja godine, kao što je bilo postavljeno pitanje na aktualnom satu, jer je rok do 31. kolovoza 2022. godine. Dakle, samim projektom je predviđeno da ovi radovi, koji se izvode nakon 60-ak godina, kojima mijenjamo one stare površine, traju 2,5 godine. Sada smo na otprilike 60% tog vremena, a ja sam uvjeren da će sve biti napravljeno u ugovorenim rokovima i u dogovorenim iznosima. Zato još jednom molim sve sugrađanke i sugrađane za strpljenje, jer ovime rješavamo stvari za opet nekoliko narednih desetljeća, poručuje gradonačelnik Burić.

Na ovoj je sjednici, uz ostale točke dnevnog reda, usvojeno i izvješće o radu Gradonačelnika i Gradske uprave u prvih pola godine, koje gradonačelnik Dinko Burić opisuje riječima – radno i odgovorno.

-Nastojimo se i u ovim uvjetima koji su specifični, ne samo za grad Belišće, nego za cijelu Hrvatsku i cijeli svijet, ponašati odgovorno i racionalno i nastojimo voditi brigu o čovjeku, ne dirati u stečena prava, a ono što možemo odgoditi to i činimo. Jedna od najvažnijih stvari nam je, a o tome je već bilo riječi, izgradnja nove tvornice tissue papira koja treba omogućiti direktno zapošljavanje 60 osoba, a indirektno i stotinjak i nad tim projektom svakodnevno bdijemo, rekao je gradonačelnik Belišća.

Na ovoj je sjednici usvojena odluka o pokretanju postupka uklanjanja višestambenih zgrada u Mitrovici. Ovih 7 stambenih zgrada staro je 115 godina, nisu zaštićeni spomenici kulture, vlasništvo su Grada, no nisu sve stambene jedinice useljive. Zbog dotrajalosti zgrada, ovime se čini prvi korak u rješavanju tog problema, no prije svega, prvo će se zbrinuti stanari iz 12 stambenih jedinica prvih triju zgrada. Nakon osiguranja sredstava u proračunu za sljedeću godinu, krenut će se u rješavanje problematike Mitrovice.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content