Novosti|

Gradsko vijeće grada Belišća na svečanoj će sjednici za Dan grada, koja će biti u utorak, 30. travnja, dodijeliti pet javnih priznanja i to „Grb grada Belišća“ Zdenku Glasovcu za izuzetna ostvarenja i doprinos na području prosvjete, kulture i tehničke kulture te sporta, Udruzi „Kotličari“ za izuzetna ostvarenja i doprinos humanosti te sveukupnom društvenom životu grada Belišća, Vatrogasnoj zajednici Osječko– baranjske županije za izuzetna ostvarenja i doprinos humanosti te sveukupnom društvenom životu grada Belišća i časnoj sestri Alemki Štefanko za izuzetna ostvarenja i doprinos humanosti te sveukupnom vjerskom životu grada Belišća, dok će plaketa „S.H.Gutmann“ biti uručena restoranu „Fontana“ u vlasništvu Danijela Nikolića za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu grada Belišća.

Program ovogodišnje proslave Dana grada, odnosno 140. rođendana Belišća počeo je 20. travnja i uz mnoge aktivnosti trajat će do 14. svibnja, odlučeno je to na 38. sjednici belišćanskog vijeća, koja je održana u ponedjeljak, 22. travnja.

Uslijedile su i druge točke dnevnog reda, pa je tako usvojena odluka o odabiru najpovoljnije ponude o davanju u zakup zemljišta u svrhu izgradnje sunčanih elektrana, izvješće o izvršenju Plana djelovanja grada Belišća u području prirodnih nepogoda u 2023. godini, a odnosilo se na prošlogodišnju proglašenu prirodnu nepogodu – tuču na području Osječko – baranjske županije. Vijećnici su usvojili i izmjene i dopune odluke o parkirnim zonama i vremenskom ograničenju trajanja parkiranja, visini naknade za parkiranje i vremenu naplate na javnim parkiralištima u Gradu Belišću. Prema toj odluci, stanari u 1. zoni naplate parkiranja te zaposlenici u gospodarskim subjektima koji imaju više od 100 zaposlenih, mjesečnu će kartu moći kupiti za 5 eura, polugodišnju za 30 eura, a godišnju za 60 eura. Odlučeno je i da osobe starije od 65 godina imaju pravo na povlaštene karte po cijeni od 1 euro (mjesečna), 6 eura (polugodišnja) i 12 eura (godišnja). Detalji o svim uvjetima, kao i o početku naplate parkiranja bit će oglašeni na gradskoj web stranici te u medijima, u izjavi za medije rekla je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković. Slijedom komentara vijećnice Jozefine Podboj o uvođenju naplate parkiralnja u Belišću, gradonačelnik Burić je rekao:

-Unatoč pandemiji koronavirusa i energetskoj krizi, uspjeli smo održati sve socijalno–demografske mjere, brojne mjere od javnog interesa, a koje druge mnogo veće sredine nemaju. Sada se moramo posvetiti povećanju prihoda i racionalizaciji rashoda. Naplatom parkiranja ne uvodimo ništa što ne postoji u mnogim drugim sredinama, a istovremeno ne diramo niti jednu od dosadašnjih mjera, na sjednici je rekao gradonačelnik Dinko Burić.

Podsjetio je kako su od 2013. godine iz vlastitih sredstava odnosno iz gradskog proračuna izgrađena 462 nova parkirna mjesta, u 1. zoni ih se nalazi 880, od kojih je za mnoga potrebna sanacija zbog dotrajalosti. Za 65 parkirnih mjesta nužna je hitna intervencija (primjerice kod bivše menze, kod muzeja te na staroj tržnici), a prema prvim projektantskim troškovnicima, Grad Belišće će to koštati oko 65.000 eura.

U zadnjem dijelu 38. sjednice belišćanskog vijeća usvojena je odluka o plaći i pravima gradonačelnika i njegove zamjenice te je temeljem Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi usvojena odluka o smanjenju koeficijenta za obračun plaća i to za gradonačelnika s dosadašnjih 4,89 na 4,55 te za njegovu zamjenicu s 4,15 na 3,86. Posljednja točka dnevnog reda odnosila se na izmjene Plana upisa za pedagošku 2024. / 2025. godinu Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće, do kojih je došlo zbog usklađivanja sa zakonskim odredbama odnosno s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe. Poštujući te odredbe, u belišćanski će vrtić biti upisano 370 djece, umjesto planiranih 425. Na ovu odluku nije mogao utjecati niti Grad, niti Upravno vijeće vrtića, jer smo dužni postupati prema nalogu prosvjetne inspekcije, rekao je gradonačelnik. U matični vrtić u Belišću bit će upisano 214 djece u 12 odgojnih skupina, u područnom vrtiću u Gatu 22 djece, u Bizovcu  u 4 skupine njih 78 te u područnom vrtiću u Petrijevcima 56 djece u tri odgojne skupine.

Gradonačelnik Dinko Burić iskoristio je ovu sjednicu kako bi se unaprijed opravdao što zbog zdravstvenih razloga neće sudjelovati u većini događanja u narednom razdoblju.

-Zato već sada svim sugrađankama i sugrađanima čestitam 140. rođendan Belišća, crkveni god – blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika našeg grada te Međunarodni praznik rada. Želim vam svima lijep provod, a svim gostima da se svojim kućama vrate s lijepim uspomenama sa željom da se ponovno vrate u naše Belišće, poručio je gradonačelnik. Pozvao je sve vijećnike, ali i sve građane da se uključe u proslavu Dana grada Belišća kroz mnogobrojna događanja koja traju do sredine svibnja.

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content