Novosti|

Današnja, 37. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća, održana je, kao i prethodna, u dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg umjesto u gradskoj vijećnici. Na dnevnom je redu bilo 15 točaka, a među važnijima je i ovoga puta bila ona koja se odnosila na peti rebalans proračuna. Proračun Grada Belišća tako je sada povećan za 2.694.000 kuna te iznosi ukupno 151.594.605 kuna, a razlog su novi projekti, o čemu je vijećnike izvijestio gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

-Napravili smo mnoge uštede u prethodnom razdoblju, ponajprije u Uredu gradonačelnika i sredstvima planiranim za plaće. Od novih projekata istaknut ću samo dva – energetsku obnovu zgrade NK „Zrinski“ Vinogradci i izgradnju trafostanice u novoj Gospodarskoj zoni „Kod pruge“. Ostali projekti koji su bili predmet proračuna, nisu vezani direktno za Fond, rekao je gradonačelnik Burić.

Ipak, istaknuo je jedan koji mu je posebno drag. Naime, vijećnici su prihvatili program plivanja i rekreacije u vodi za umirovljenike i osobe starije životne dobi.

-Ovo je novi projekt koji izražava poštovanje prema našim umirovljenicima. Kroz ovaj projekt oni će imati mogućnost besplatnog odlaska na kupanje u Bizovačke toplice. Dakle, devet mjeseci u godini, od rujna do lipnja, kad ne radi bazen u Belišću na koji već godinama imaju besplatan ulaz, Grad Belišće će umirovljenicima sa svog područja plaćati prijevoz i ulaz na kupalište Sunčanih toplica, objasnio je gradonačelnik Belišća te dodao kako će tijekom provođenja projekta, dva puta tjedno po 25 umirovljenika tako odlaziti na kupanje (ne uvijek iste osobe). Preciznije, kaže gradonačelnik, tjedno 50 umirovljenika, 200 mjesečno, što kroz devet mjeseci znači 1.800 umirovljenika i osoba starije životne dobi bit će u prilici besplatno se odvesti do Bizovca, uživati na kupanju i sigurno se vratiti kući.

Još je jedna tema izazvala posebnu pozornost vijećnika, a to je sinergija lokalne zajednice i gospodarstvenika na našem području.

-Prihvaćen je tekst sporazuma i ugovor o darovanju nekretnina koje su za sada u vlasništvu tvrtke DS Smith. Jedna od njih nam je posebno važna; čestica 358/23 – to je zaštićeno kulturno dobro sa deset gospodarskih zgrada, koje su veliki potencijal za grad Belišće posebno za korištenje fondova EU, jer je to nemjerljiva mogućnost za brownfield investicije i ponovno stavljanje u funkciju gospodarstva, pojasnio je belišćanski gradonačelnik, još jednom uputivši zahvalu vodstvu tvrtke DS Smith, dodajući kako se nada da ćemo za dvije godine biti svjedoci vraćanja tih zgrada u funkciju gospodarstva, ali i mogućeg otvaranja muzeja industrijske baštine u nekoj od zgrada.

Dakle, prihvaćanjem tog sporazuma između Grada Belišća i tvrtke DS Smith, bit će izgrađen transportni put kojim će se tvrtka moći služiti, a Grad Belišće postat će vlasnik  gospodarskih zgrada i građevinskog zemljišta, vrijednih nešto više od 4,8 milijuna kuna. Podsjetimo samo kako je zbog projekta FASEP – izgradnje novog sustava vodoopskrbe i odvodnje, Grad Belišće  već donio odluku kako će se zbog izgradnje novog uređaja za pročišćavanje vode u Gospodarskoj zoni „Kod pruge“, zabraniti teretni promet kroz središte grada prema južnom ulazu / izlaz u krug tvornice (tzv. teretna porta), te će teretni promet biti preusmjeren na sjeverni ulaz kod Mosta 107. brigade HV-a.

Zadnja od 15 točaka dnevnog reda 37. sjednice belišćanskog Gradskog vijeća, odnosila se na Strategiju razvoja grada Belišća za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

-Svi gradovi i općine u Hrvatskoj su do danas (30. lipnja) trebali donijeti ovaj strateški dokument koji je preduvjet za mogućnost korištenja sredstava fondova EU-a iz Višegodišnjeg financijskog okvira odnosno novog sedmogodišnjeg proračuna EU-a. Strategija razvoja Belišća je iznimno kvalitetno napravljen dokument, a njegova je posebnost i u tome da su ga izradili djelatnici Gradske uprave grada Belišća. Sretni smo što imamo ljude koji znaju raditi takve dokumente koji inače koštaju oko 100.000 kuna, odnosno prosječno oko 10.000 eura. Hvala stoga našim djelatnicima, na čelu s dr.sc. Nadom Milas Bosanac, našim pročelnicama i mojima zamjenicima, ali i svima koji su sudjelovali u ovome, rekao je za kraj gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content