Novosti|

Jučer, 5. listopada 2016. godine, u Velikoj je vijećnici grada Belišća održana 34. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća.

Na samom početku gradonačelnik Belišća Dinko Burić u sklopu aktualnog sata, među ostalim, izložio je u kojoj je fazi projekt postavljanja LED rasvjete u Belišću i prigradskim naseljima. Izvijestio je sve prisutne kako je u postupku javnog natječja odabran izvođač radova te će nakon proteka svih zakonskih rokova radovi i započeti.

Gradonačelnik je izvijestio kako je prva polovica godine obilježena pripremom novih projekata te realizacijom započetih. Iznimno puno truda u pripremi projekata uloženo je u nominiranje projekata prema fondovima Europske unije u sklopu prekogranične suradnje. Točnije, s partnerima iz Mađarske prijavljeno je pet projekata kao i s partnerima iz Srbije, također pet projekata. Gradonačelnik je iskazao svjesnost kako na natječajima neće proći svi projekti, ali i oni koji ne prođu ostat će spremni za nominiranje na neke nove natječaje. Ukupna vrijednost svih 10 projekata iz programa prekogranične suradnje iznosi 6.805.892,82 eura od čega vrijednost projekata za Grad Belišće iznosi 3.138.720,04 eura ili 46,12 %.

Osim ovih projekata pripremljen je i niz drugih projekata koji će se financirati bilo putem resornih ministarstava, sredstvima Osječko-baranjske županije, bilo vlastitim sredstvima iz gradskog proračuna. U pripremi tih projekata nastojalo se voditi računa o svim našim naseljima, dakle o mjestu Belišću te svih osam prigradskih naselja. Trenutno je na području grada u fazi realizacije 26 takvih kapitalnih projekata u vrijednosti od 15,8 milijuna kuna. Većina će biti završena do kraja godine, a ono što je važno radi se o projektima koji će ostati kao trajna vrijednost svim našim naseljima.

Na sjednici Gradskog vijeća izglasan je i rebalans proračuna koji je bio nužan ponajviše zbog prijeko potrebne obnove objekata u Belišću. Naime, uslijed loših vremenskih prilika i nevremena u kolovozu ove godine, kao i uslijed dotrajalosti, značajnija šteta nastala je na zgradi dječjeg vrtića kao i na zaštićenim spomenicima kulture, „Zelenim kućama“. Grad je zbog sigurnosti djece i stanovnika morao reagirati te u kratkom roku pronaći potrebna sredstva za obnovu u iznosu od više od 920.000 kuna, što je i učinjeno.

Poduzetnički inkubator Polet popunjen je stoga se pojavila ideja o proširenju kapaciteta za proizvodne djelatnosti te je tim povodom Gradsko vijeće podržalo Odluku o prijenosu prava vlasništva na nekretnini u vlasništvu Grada Belišća u korist tvrtke Poduzetnički inkubator. Inkubator sada u vlasništvu ima zemljište te time ostvaruje sve potrebne uvjete za prijavu na raspisan natječaj koji će omogućiti proširenje kapaciteta.

Na sjednici su usvojene izmjene i dopune Pravilnika o odobravanju stipendija studentima koje se odnose na dodatne bodove na izvrsnost u studiranju. Gradonačelnik je naglasio kako je Belišće jedna od rijetkih sredina u cijeloj Republici Hrvatskoj koja je prošle godine odobrila stipendije svima koji su udovoljili svim uvjetima, a pozamašna izdavanja za studente planiraju se i u ovoj godini.

U svom godišnjem izvješću o odgojno-obrazovnom radu Dječjeg vrtića „Maslačak“ Belišće za pedagošku godinu 2015./2016. ravnatelj vrtić Zdenko Glasovac iznio je pozitivne podatke koji se odnosne na sve veći interes roditelja za boravak djece u vrtiću te se zbog te činjenice ukazala potreba za pokretanjem nove odgojne vrtićke skupine. Stručno-pedagoški tim pojačan je novim stručnim djelatnicama vrtića sukladno propisanim standardima, i to višom medicinskom sestrom, psihologinjom i pravnicom, te trima odgojiteljicama.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content