Novosti|

U utorak, 30. siječnja 2024. godine, u Velikoj  vijećnici Gradske uprave održana je 34. sjednica Gradskog vijeća koja je obuhvaćala 8 točaka Dnevnog reda, a među kojima su usvojene i prve izmjene i dopune Proračuna grada Belišća za 2024. godinu.

Vezano uz prve izmjene i dopune Proračuna grada Belišća za 2024., gradonačelnik Dinko Burić je istaknuo kako su razlozi rebalansa opet projekti.

-Dva su projekta u igri, a nama je sada posebno važan projekt unutrašnjeg uređenja zaštićenog kulturnog dobra Stari mlin. Na njemu je u tijeku vanjska obnova, a sada se pojavila mogućnost prijave na natječaj za unutarnje uređenje. Drugi projekt za koji se pripremamo je prijava na natječaj za uređenje prometnica u našem najvećem prigradskom naselju Bistrincima. U tom projektu su pod nazivom „Nerazvrstana cesta broj 2“ obuhvaćeni dijelovi Radničke ceste, Fiskulturne ulice, Ulice Lj. Gaja, Ulice braće Radića, Ulice V. Nazora te prostora oko crkve, odnosno Trga slobode. Radi se o projektima koji nisu male vrijednosti i čija su sufinanciranja u značajnom postotku, mi ovim rebalansom ukupno povećavamo gradski proračun za oko 2,4 milijuna eura, od kojih se na projekte odnosi blizu dva milijuna, kaže belišćanski gradonačelnik.

Sve to neće utjecati na daljnje radove u sklopu projekta FASEP i dogradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje predviđene do Svetišta svete Ane te u Bocanjevcima i Gorici Valpovačkoj, što je na sjednici u studenome prihvaćeno na Gradskom vijeću kao dio 7 infrastrukturnih projekata. Gradonačelnik je vijećnike i javnost izvijestio kako se 15. veljače očekuje potpisivanje ugovora za početak tih radova, a čiji završetak mora biti do kraja 2025. godine, prema zahtjevima Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Na ovoj sjednici jednoglasno je usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o subvencijama poduzetnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poduzetničkim potpornim institucijama i građanima za 2024. godinu kojom su uvedene dvije nove subvencije. Naime, Grad Belišće će uz subvencioniranje umjetnog osjemenjivanja rasplodnih krava i junica, subvencionirati i troškove umjetnog osjemenjivanja krmača te troškove analize tla.

-Temeljem sugestija i nekih dobrih savjeta, ali i potencijalnom mogućnosti suradnje sa Županijom, želimo uvesti subvencije i za nešto što do sada nismo imali. Imali smo subvencije za umjetno osjemenjivanje goveda, a sada prema savjetima naših stočara želimo uvesti subvenciju za osjemenjivanje krmača. Osim toga, želimo pomoći i kod analize tla, koja je nekada bila zajednički projekt županije i općina i gradova te samih poljoprivrednika, a mi sad krećemo ponovno s time, nadajući se da će i dalje biti suradnja ta tri čimbenika, pojasnio je gradonačelnik.

Vijećnici su usvojili i Odluku o davanju u zakup zemljišta u svrhu izgradnje sunčanih elektrana. Usvojene su i Izmjene i dopune Odluke o uvjetima, mjerilima i kriterijima za kupnju stana iz Programa POS-a. Pripreme za izgradnju druge POS zgrade u Belišću idu planiranim tijekom te se u ožujku očekuje dobivanje građevinske dozvole, a početak radova planiran je na jesen. Usvojen je i Pravilnik o jednostavnoj nabavi, dok se zadnja točka dnevnog reda odnosila na višegodišnju pozitivnu praksu u našem gradu – subvencijama za označavanje pasa neoznačenih mikročipovima te obvezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content