Novosti|

Posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća grada Belišća, 27. po redu, održana je u četvrtak, 19. prosinca 2019 godine. Dnevni red proširen je na 13 točaka, a  najznačajnija se odnosila na peti rebalans gradskog Proračuna, točnije razmatranje prijedloga i usvajanje petih izmjena i dopuna Proračuna Grada Belišća za 2019. s projekcijama za 2020. i 2021. godinu, kao i razmatranje petih izmjena i dopuna Odluke o izvršenju belišćanskog Proračuna za sljedeću godinu.

Svaki tjedan, projekt jedan

-Privodimo kraju 2019. godinu, koja je bila zanimljiva i izazovna, no mislim da imamo razloga biti zadovoljni. Grad Belišće ugovorio je 17 projekata financiranih sredstvima EU, koji su u raznim fazama provođenja – neki su završeni, neki su u tijeku, a neki trebaju početi. Ti su projekti vrijedni nešto više od 164,6 milijuna kuna, od čega su vanjski izvori 87% (143 milijuna kuna), a izvorni gradski udio je 13% (21 milijun kuna). Najveći dio od 120 milijuna kuna dolazi iz Europe, ostalih su 23% sredstva resornih državnih ministarstava i državnih institucija te jedan manji dio je iz Osječko-baranjske županije. Vrijedilo je pisati projekte, vrijedilo je pripremati ih, i iako je zahtjevno izvoditi ih – to je slatki izazov, poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Osim ovih projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije, Grad Belišće je tijekom 2019. godine proveo i cijeli niz vlastitih projekata vrijednih više od 6,7 milijuna kuna financiranih iz izvornih sredstava. Zajedno sa 17 europskih projekata, u godinu dana se na području grada Belišća provelo 53 projekata. Uzevši u obzir da godina ima 52 tjedna, to znači da je svaki tjedan provedeno malo više od jednog projekta!

Demografske mjere

I u ovoj je godini Belišće provelo cijeli niz demografskih mjera, njih 25, vrijednih nešto malo manje od 8,5 milijuna kuna, a nisu zanemarene potrebe niti u drugim segmentima društva, nego su čak povećana izdvajanja za kulturu, turizam, sport itd.

Svakako tu treba istaknuti odluku o besplatnom vrtiću, projekt „Zalogaj“ kroz koji se izdvajaju sredstva za prehranu svakog srednjoškolca, tu je stipendiranje svih studenata, besplatan prijevoz za srednjoškolce i sufinanciran za studente i još cijeli niz mjera na korist svim građanima Belišća.

-Iako ćemo sa sigurnošću to moći reći tek 31. prosinca, Grad Belišće 2019. godinu završit će  s rekordnim proračunom, najvećim od kada postoji kao grad. Prošle je godine bio rekordan, ove će biti još veći – na razini 70-ak milijuna kuna. Za grad naše veličine to su velika sredstva, pogotovo ako znamo da su naša izvorna sredstva oko 35 milijuna kuna. To znači da je uz naših 35 milijuna, putem projekata na područje našeg grada stiglo još toliko sredstava, još jedan gradski proračun, pojasnio je zadovoljno belišćanski gradonačelnik.

POS-ovi stanovi

Dodatna točka dnevnog reda odnosila se na usvajanje odluke o prihvaćanju zahtjeva i uvjeta APN-a u pogledu izgradnje višestambene građevine iz Programa POS na području grada Belišća, kojom su vijećnici odlučili kako će Grad Belišće na sebe preuzeti izgradnju komunalne infrastrukture s priključcima, koje neće naplatiti kupcima stanova, zatim da će osloboditi APN plaćanja komunalnog doprinosa te će prenijeti projektnu dokumentaciju u potpunosti i bez naknade u vlasništvo APN-a. Prema neslužbenim informacijama, tijekom siječnja APN bi trebao potpisati ugovore s izvođačem radova, u veljači bi trebao biti postavljen kamen temeljac, a prva zgrada iz programa društveno poticajne stanogradnje u Belišću, na križanju ulica Ljudevita Gaja i A.G. Matoša, trebala bi biti gotova do Dana grada Belišća 2021. godine.

Tvornica higijenskog papira

Upitan da ipak izdvoji ono što je obilježilo godinu na izmaku, gradonačelnik Belišća Dinko Burić rekao je kako misli da je najveći trud u 2019. godini uložen u nešto što na ovoj sjednici nije spomenuto, a što bi u realizaciju trebalo ići u godinama koje dolaze – izgradnja tvornice higijenskog papira.

-Silan, ogroman napor je uložen, mi šutimo i radimo. Mnogi nisu svjesni koliko je to zahtijeva rada kako bi se realizirao ovaj najveći projekt. Ja u životu nisam sudjelovao u nečem tako velikom  – osim u Domovinskom ratu. Kad je u pitanju industrija, kad je u pitanju nešto tako korisno – to je trud koji smo uložili u izgradnju tvornice tissue papira na području Grada Belišća, čijem se početku realizacije nadamo nagodinu i u kojoj bi posao trebalo pronaći 73 radnika, kaže gradonačelnik Belišća.

„Maslačak“ – novo igralište i novi vrtić

U izjavi za medije, gradonačelnik se posebno osvrnuo na Dječji vrtić „Maslačak“ Belišće koji je na natječaju portala gradonačelnik.hr proglašen najljepšim vrtićem u Hrvatskoj u konkurenciji 56 vrtića iz 44 hrvatska grada. Najavio je gradonačelnik Burić i da je zbog toga Grad Belišće odlučio vrtiću pokloniti novo najmodernije dječje igralište s gumenom podlogom, poput onog u središtu grada s desetak igrala, čije bi uređenje trebalo početi na proljeće. Osim toga, idući korak Grada Belišća je, kako je rekao gradonačelnik, omogućiti izgradnju dodatnih kapaciteta dječjeg vrtića kako bi u dogledno vrijeme sva djeca mogla pohađati programe u ovoj predškolskoj ustanovi.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content