Novosti|

U utorak, 10. prosinca 2019. godine, održana je 26. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća čija je središnja točka bila donošenje Proračuna grada Belišća za 2020. godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

Prijedlog proračuna za 2020. godinu iznosi više od 139 milijuna kuna. U njemu su sadržani svi planirani projekti koji su pripremljeni za iduću godinu, a koji moraju biti u projektu kao stavka da bi se moglo prijaviti na njih.

Rekordan proračun Grada Belišća

– Plan je 19. prosinca 2019. godine održati još jednu sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj ćemo imati i završni rebalans Proračuna za ovu godinu. Očekujemo još neke stvari u međuvremenu, pa nismo stavljali zajedno s ovom sjednicom, a vezano je za 2019. godinu,  za koju već sada mogu reći da će izvršenje proračuna biti apsolutno najveće izvršenje od kada grad Belišće postoji kao samostalna jedinica lokalne samouprave. Prošla godina bila je rekordna, a ova će godina biti, prema već sada poznatim pokazateljima, blizu 8 do 9 milijuna više nego prošle godine. Narasla su i vlastita sredstva, ali i kolika su nam vlastita sredstva, gotovo toliko je i sredstava izvan gradskog proračuna i vjerujem da ćemo se približiti brojci od 70 milijuna kuna. Kroz konsolidirani proračun zasigurno minimalno na razini 65 možda i 66 milijuna kuna vlastitog gradskog proračuna, od kojeg je pola naše, a pola izvana. To je još samo dokaz kako se projekte isplati pripremati, raditi, pisati i uložiti u projektnu dokumentaciju. Kada se to vrati kroz odobrene projekte, onda je to opravdanje da nije uzalud potrošen novac.- istaknuo je gradonačelnik Dinko Burić u izjavi za medije.

17 projekata u 2019. godini

U ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine, u Vukovaru na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, potpisan je ugovor i za odobreni projekt rekonstrukcije i dogradnje zgrade DVD-a u Bistrincima. Svi su troškovi prihvaćeni i odobreno je više od 2,3 milijuna kuna, a sva sredstva, 100 posto, sredstva su iz fondova EU-a.

– Priželjkujemo da iduća godina bude barem blizu kao što je bila ova godina jer smo posebno sretni zbog činjenice da ove godine u našem malom gradiću provodimo, s jučerašnjim potpisom, 17 projekata. U jednoj godini imati 17 europskih projekata nije malo ni za puno veće sredine od grada Belišća. Tri smo već završili, 14 još ostaje koje prenosimo i u iduću godinu, i imat ćemo puno posla u njihovom provođenju. Njihova je ukupna vrijednost preko 162 milijuna kuna. – pojasnio je gradonačelnik Burić.

Grad Belišće sprječava poskupljenje vode sugrađanima

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i Razmatranje prijedloga i usvajanje Odluke o dodjeli proračunskih sredstava tvrtki Hidrobel d.o.o. za vodne usluge Belišće kao subvenciju u svrhu pokrića tekućih troškova poslovanja u 2019. godini. I ova je točka prihvaćena na sjednici, no s tri glasa protiv.

– Godine 2014. osnovan je Hidrobel i tada smo u Gradu Belišću donijeli cijenu vodoopskrbe i odvodnje. Od 2014. godine  nismo povećavali cijenu vode i odvodnje za naše sugrađane. U međuvremenu su svi ulazni troškovi, od energenata, prije svega, pa do cijene rada znatno narasli. Nismo niti jedne godine željeli riješiti problem između prihoda i rashoda na način da povećamo prihode tako što ćemo  poskupjeti vodu i odvodnju našim sugrađanima. Naša je želja da to premostimo tako da mi subvencioniramo tu cijenu vode dokle god to možemo, dokle god smo mi u poziciji da o tome odlučujemo. Vidjet ćemo što će donijeti  budućnost.

Istaknuvši subvenciju tvrtki Hidrobel d.o.o. za vodne usluge Belišće u izjavi za medije, gradonačelnik Burić spomenuo je i socijalno-demografske mjere kojima se brine i olakšava život sugrađanima.

-Ono što me posebno raduje zadržali smo sve socijalno-demografske mjere, neke smo kao nove i uveli. I uz ranije osigurana sredstva za  besplatan vrtić, za stipendije za sve studente s područja grada, za pomoć našim osnovnoškolcima, besplatan prijevoz srednjoškolcima, prijevoz subvencioniran za studente, pomoć našim umirovljenicima kroz uskrsnice, nezaposlenima kroz božićnice, od ove godine, a to nastavljamo u idućoj godini, uveli smo i jedan novi program koji nas zaista raduje, a to je takozvani projekt Zalogaj. Pomoć svakom srednjoškolcu s područja Grada Belišća, a ima ih više od 300, da svakog  mjeseca sa 150 kuna, koliko svakome Grad dodjeljuje, imaju sredstava da tijekom mjeseca ni jednog trenutka ne dođe u pitanje imaju li za topli obrok-istaknuo je gradonačelnik.

Tekst: Dolores Andraković, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content