Novosti|

Usvajanje programa poticajnih socijalno – demografskih mjera i mjera za razvoj gospodarstva u 2019. godini, obilježilo je današnju, 19. sjednicu Gradskog vijeća grada Belišća. Tako je odlučeno da će Grad Belišće u ovoj godini provoditi 23 socijalno – demografske mjere (u 2018. ih je bilo 22), među kojima će se poseban naglasak staviti na 10 mjera za koje je predviđeno povećanje izdvajanja, a to su:

*besplatan vrtić + 10% povećanje plaće (3.744.000 kuna; povećanje 924.000 kuna),

*izgradnja POS stanova (3.384.000 kuna),

*studentske stipendije (645.000 kuna; povećanje 193.500 kuna),

*naknada za novorođenčad (500.000 kuna, povećanje s 4.000 na 5.000 kuna po novorođenom djetetu),

*uskrsnice za umirovljenike s mirovinom manjom od 2.000 kuna (200.000 kuna; povećanje sa 150 na 250 kuna),

*božićnice za nezaposlene (200.000 kuna; povećanje sa 150 na 250 kuna),

*mliječna kuhinja za učenike osnovne škole (100.000),

*socijalna samoposluga (200.000 kuna),

*besplatni udžbenici za osnovnu školu (800.000 kuna; ukoliko država preuzme na sebe, sredstva će se preusmjeriti) i

*subvencija grobnih mjesta za hrvatske branitelje (20.000 kuna).

-Želimo na početku godine definirati sve mjere koje mislimo provoditi u ovoj godini, kako one iz sfere socijalne i demografske politike, tako i one iz sfere poticanja gospodarstva i posebno definirati koje su to mjere na koje dajemo poseban naglasak, pojasnio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Što se tiče poticanja gospodarskog rasta, gradonačelnik Burić je naglasio kako je Belišće industrijski gradić.

-Svi smo na razini Hrvatske svjesni kako je jedna od važnih gospodarskih, ali i demografskih mjera sigurno povećanje plaće zaposlenima, jer smo nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci da i oni koji imaju stalan posao, daju otkaz i odlaze zbog malih plaća. Na deklarativnoj razini pričamo kako je potrebno napraviti iskorak i povećati plaće. Nas raduje da su i na našem području najveći gospodarski subjekti donijeli odluke da povećaju plaće svojim djelatnicima, a onda smo i mi donijeli odluku da na razini svih zaposlenih u Gradu Belišću, odnosno u gradskim ustanovama, tvrtkama, udruženjima i institucijama kojima je Grad Belišće osnivač ili financira rad, povećamo plaće za 10 posto od 1. veljače, rekao je gradonačelnik dodavši kako se nada da će to biti poticaj njima i njihovim obiteljima da ostanu i dalje na području Belišća. Radi se o 205 radnika koji rade u 14 institucija, udruženja i tvrtki pod ingerencijom Grada Belišća.

Program za razvoj gospodarstva u Gradu Belišću za 2019. godinu obuhvaća 16 različitih mjera, a ove se godine poseban naglasak stavlja na sljedećih pet mjera:

*subvencija za zapošljavanje novozaposlenih osoba (200.000 kuna; do sada 2.000 kuna, sada 5.000 kuna po novozaposlenom),

*povećanje plaća zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Belišća te zaposlenih u gradskim ustanovama, tvrtkama, udruženjima i institucijama kojima je Grad osnivač ili financira njihov rad (1.928.240; povećanje 10%),

*paušalni porez za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu (150 kuna; do sada 231 kuna),

*umanjenje komunalnog doprinosa za gradnju građevina stambene namjene obujma do 550m3 (smanjenje 21%) i

*subvencioniranje kamata na kreditne linije Zagrebačke banke d.d. za kreditiranje sjetve i stočarske proizvodnje na području Grada Belišća (25.000 kuna).

-Ozbiljno razmišljamo, a vjerujem da ćemo vrlo brzo i o tome raspravljati na Gradskom vijeću, o donošenju cijelog niza drugih mjera kojima želimo potaknuti naše mlade, ne samo da ne odlaze iz naših prigradskih naselja, iz naših sela, nego da „obrnemo“ taj smjer – da oslobodimo u potpunosti sve buduće gradnje od komunalnog doprinosa, a iznaći ćemo i najbolji model da ih oslobodimo ili snizimo iznos komunalne naknade za sve stanovnike prigradskih naselja, poručio je gradonačelnik još se jednom osvrnuvši na činjenicu da se samo sinergijom svih razina može postići više.

-Svi zajedno možemo promijeniti ovu trenutačnu sliku, pojedinačno ne možemo. Dakle, djelovanjem svih – od države i županije do općina i gradova. Treba istaknuti kako je država napravila prvi korak kada je svim jedinicama, općinama i gradovima koje su manje razvijeni, onom zadnjom poreznom reformom dala alat i sad je pitanje na čega ćemo to usmjeriti. Mi smo se odlučili značajan dio sredstava usmjeriti upravo u ove mjere socijalne i demografske politike i mjere poticanja gospodarstva, a ostali dio sredstava ostaviti za praćenje naših odjela u projektima financiranih iz fondova EU, zaključio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Treba spomenuti kako je na samom početku ove sjednice došlo do izmjena u Gradskom vijeću. Naime, nakon što je vijećnik SDP-a Dejan Šovagović zaposlen na mjesto višeg stručnog suradnika za komunalne djelatnosti u Gradu Belišću, zbog nespojive dužnosti je svoj mandat stavio u mirovanje. Njegove dužnosti – gradskog vijećnika, potpredsjednika Gradskog vijeća i člana mandatne komisije, polaganjem prisege je preuzeo Zlatko Adjulović, neizabrani kandidat s iste stranačke liste.

Ostale točke dnevnog reda, većinom su se odnosile na usklađivanje već prihvaćenih odluka Gradskog vijeća grada Belišća s radom i djelovanjem Dječjeg vrtića Maslačak, Centra za kulturu Sigmund Romberg i Muzeja Belišće, kao i drugih odluka vezanih uz prihvaćene mjere socijalno – demografskog i gospodarskog razvoja Belišća u 2019. godini. Također, prihvaćene su odluke o komunalnim djelatnostima, uslugama ukopa, usluge javnih tržnica, o subvenciji za mikročipiranje i cijepljenje neoznačenih pasa te odluka o korištenju prihoda od naknade za odvodnju na području aglomeracije grada Belišća.

Tekst: Monika Đogaš

Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content