Novosti|

U ponedjeljak, 25. srpnja, održana je 12. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća, na kojoj su vijećnici raspravljali o 10 točki dnevnog reda. U izjavi za medije gradonačelnik Dinko Burić osvrnuo se na pitanja s aktualnog sata koja su postavili vijećnici Dario Fletko i Milan Strahinec, a koja su se ticala POS-ovih stanova i energenata odnosno potrošnje i ušteda na režijskim troškovima, posebno u društvenim domovima.

Od ovoga mjeseca, u POS-ovoj zgradi stanari žive u 22 stana, a dva su stana trenutno prazna. Za ta dva stana, Grad Belišće je uputio dopis APN-u iskazavši interes za kupnjom tih dvaju stanova.

-Odgovor očekujemo ove jeseni. Smatramo da ćemo biti u mogućnosti u idućem proračunu to planirati, jer ćemo krajem ove godine otplatiti uvođenje LED javne rasvjete, koju smo među prvima u Hrvatskoj, a prvi u Slavoniji postavili. U proračunu za 2023. godinu ta bismo sredstva planirali za kupovinu ova dva stana, pojasnio je gradonačelnik Dinko Burić, dodajući kako bi ti stanovi bili namijenjeni deficitarnim zanimanjima.

Belišćanski gradonačelnik je najavio i potencijalne nove razgovore i dogovore s APN-om o izgradnji još jedne zgrade po modelu poticajne stanogradnje.

Što se tiče energenata, potrošnje i štednje, gradonačelnik Dinko Burić je podsjetio kako se još u lipnju na sjednici Gradskog vijeća govorilo o tome što nas čeka na jesen, odnosno o potrebi planiranja rashodovne strane proračuna.

-U Belišću i naših osam prigradskih naselja, korištenje svih javnih prostora bilo je besplatno. Vodili smo se mišlju da su društveni domovi dostupni i na korist naših građana. Ondje su se odvijale različite proslave, od krštenja, preko pričesti krizmi, karmina pa čak i vjenčanja. Do sada je sve režijske troškove snosio Grad, no u ovoj situaciji to nije realno očekivati, rekao je gradonačelnik.

Prema projekcijama na osnovu prošlogodišnjih računa, troškovi bi u nadolazećoj sezoni grijanja društvenih i vatrogasnih domova, sportskih objekata i prostora koje koriste udruge i političke stranke, mjesečno bili oko 100.000 eura.

-Naravno da nećemo ništa zabraniti, ali ćemo uvesti pravila. Do sad je sve bilo dozvoljeno i odvijalo se bez naplate. Zajednički ćemo u rujnu donijeti pravila i tako racionalno koristiti resurse, zaključio je gradonačelnik.

Teme ove 12. sjednice su se, između ostaloga, ticale prostornog i urbanističkog plana uređenja te ostalih tema iz domene Ureda za prostorno planiranje i gospodarstvo grada Belišća, a na dnevnom redu je bila i odluka o usvajanju komunikacijske strategije. Također, vijećnici su na ovoj sjednici raspravljali i o javnom pozivu za pribavljanje prijedloga za imenovanje sudaca porotnika.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content