Novosti|

Deset dana uoči proslave Dana grada, u srijedu, 20. travnja, u velikoj belišćanskoj vijećnici održana je 10. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća. Među deset točaka dnevnog reda, najviše su se istakle one povezane upravo s proslavom 138. rođendana Grada Belišća – odluka o javnim priznanjima i to šest javnih priznanja Plaketa „Grb grada Belišća“ i tri javna priznanja Plaketa „S.H. Gutmann“ te program obilježavanja Dana grada, koji uz različite sportske, kulturne, društvene i gastronomske aktivnosti traje od 18. travnja do 20. svibnja.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, povodom Dana grada Belišća, Plaketa „Grb grada Belišća“ bit će uručena Udruzi svetog Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj – Konferencija svetog Josipa Radnika u Belišću, Ivici Sopeku, Sportsko rekreacijskom klubu „Baraber extreme team“, Goranu Dojkiću, Udruzi PUKS – Podrška u kriznim situacijama te Udruzi umirovljenika unutarnjih poslova Osijek, Podružnica Belišće. Plaketa „S.H. Gutmann“ bit će uručena tvrtki Arios d.o.o., Slastičarnici „Bel“ (vlasnik Našit Zenuni) te Caffe baru „Studio“ (vlasnik Josip Šilović).

Na ovoj je sjednici, između ostaloga, usvojena odluka o izradi izmjene i dopune Strategije (plana) razvoja grada Belišća za razdoblje od 2021. do 2027. godine te plan upisa i dopuna pravilnika o upisu djece u Dječji vrtić Maslačak. Iako su vijećnici HDZ-a glasali protiv, usvojena je točka dnevnog reda koja se odnosila na davanje suglasnosti za osnivanje založnog prava na nekretnini u vlasništvu Grada Belišća. Naime, Kombel je od Grada Belišća zatražio davanje instrumenta osiguranja za kreditno zaduženje kroz hipoteku na gradskom bazenu u Belišću, kako bi mogli podići kredit u HPB-u u iznosu nešto većem od šest milijuna kuna, čime bi refinancirali postojeća dugovanja novim povoljnijim kreditom.

Pojašnjavajući ovu odluku, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je pojasnio kako će se vrlo brzo „puno toga“ morati refinancirati odnosno razmotriti na koji način sa što manje rezova podmirivati tekuće troškove.

-Razmišljamo o rebalansu proračuna i refinanciranju obaveza. U fazi smo prikupljanja mogućih ponuda odnosno povoljnijih uvjeta od onih koje sada imamo. Dakle, ne radi se o novim zaduženjima, nego o refinanciranju postojećih. Cilj toga je omogućiti realizaciju projekata, ali još važnije – da ne diramo besplatan vrtić, da ne diramo u studentske stipendije, naknade srednjoškolcima, roditeljima za novorođenu djecu, itd. Za nas u Gradskoj upravi, visoko na listi prioriteta su djeca, umirovljenici i socijalno ugroženi. No, moramo ipak negdje početi rezati, a da ne bismo rezali stečena prava, pripremamo se za smanjenje rashoda gdje god to bude bilo moguće, rekao je gradonačelnik Burić, dodajući kako će to biti prvi put od kako je on na čelu Belišća, da će do rebalansa gradskog proračuna doći ne zbog novih projekata, nego zbog nužnosti redefiniranja rashodovne strane kako bi se zadržala do sada stečenih prava.

-Napravit ćemo sve da najveći dio mjera ne diramo, da najvažnije zadržimo, ali negdje ćemo morati i smanjivati. U drugoj polovici svibnja ćemo imati sjednicu na kojoj će se o ovome raspravljati, zaključio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content