Novosti|

Povodom Europske godine mladih, 2022. godine, organiziran je književni susret za mlade u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće. Drugog studenog novi prostor belišćanske knjižnice posjetila je poznata osječka književnica Ivana Šojat te predstavila svoj dječji roman Oblak čvoraka, a sam susret organiziran je uz pomoć izdavačke kuće Naklade Ljevak i njihovog uvijek susretljivog predstavnika Denisa Selthofera. Oblak čvoraka Ivane Šojat osvojio je nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman 2021. godine, a roman je to koji progovara o vršnjačkom nasilju u klupama osnovnoškolaraca, a za kojeg je predsjednik povjerenstva dodjele nagrade ustvrdio kako se čita u dahu, kako nije pisan da bi se sviđao, već ozbiljno obradio temu, za mlade, nastavnike i roditelje te je prozvano djelom koje djeluje. Književnom susretu nazočili su učenici osmih razreda osnovne škole Ivana Kukuljevića iz Belišća zajedno sa svojom nastavnicom Vesnom Liker-Dojkić. Dvije učenice pročitale su svoj osvrt o pročitanom djelu te tako predstavile način na koji razmišljaju osmaši, a nakon toga vođen je zanimljiv razgovor o mnogočemu što se događa djeci i mladima.

Roman Oblak čvoraka tematizira vršnjačko nasilje među osnovnoškolcima, temu koja se u suvremenim djelima namijenjenima djeci uglavnom dodiruje rubno, dok je u ovom romanu ono tematska dominanta.

Ivana Šojat jedna je od najboljih suvremenih hrvatskih književnica, autorica velikog broja romana, zbirki priča i poezije, ali i prevoditeljica te kazališna djelatnica i dobrovoljka. Širok je krug tema o kojima piše, a dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo. Nagrađeni su i njezini romani koji su usmjereni na školsku populaciju. Povod susreta bio je jedan od novijih romana Ivane Šojat namijenjen mlađoj čitateljskoj publici. Upravo je to roman Oblak čvoraka koji progovara o vršnjačkom nasilju, napisan iz perspektive djeteta tinejdžera koji proživljava nastale situacije opisane u romanu.

Tekst: Vlasta Putar
Foto: Zaim Saljij
i

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content