Novosti|

U utorak, 25. siječnja 2022. godine u prostorji Velike vijećnice Gradske uprave Grada Belišća održan je okrugli stol u organizaciji Inkluzivne kuće Zvono na temu: „Uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u aktivnosti lokalne zajednice i briga za njihovo mentalno zdravlje“. Okrugli stol je namijenjen stručnjacima različitih profila, a prvenstveno: edukacijskim rehabilitatorima, psiholozima, psihijatrima, socijalnim radnicima i ostalim stručnjacima koji rade s osobama s intelektualnim teškoćama i koji žele podijeliti svoje iskustvo na području socijalnog uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u lokalnu zajednicu kroz njihov aktivni doprinos, kao i roditeljima osoba s intelektualnim teškoćama. Uz Udrugu Zvono, u organizaciji je sudjelovala i udruga Korablja iz Zagreba unutar koje je osnovan multidisciplinarni tim za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama, s kojom Zvono partnerski provodi projekt na području Valpovštine.

Aktivni sudionici okruglog stola bili su:

  • Ljilja Ivanković: mag. rehab. educ., voditeljica multidisciplinarnog tima za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama, Udruga Korablja
  • Miron Perić:  mag.oec., voditelj udruge Korablja
  • mr.spec. Tamara Kralj: klinički psiholog, član multidisciplinarnog tima za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama, Centar za rehabilitaciju Zagreb
  • Sanela Ruth Kolar, mag. rehab. educ., Udruga Korak Dalje
  • Tena Anić: mag. rehab. educ., stručna suradnica i voditeljica multidisciplinarnog tima, Inkluzivna kuća Zvono
  • Roditelji osoba s intelektualnim teškoćama
  • Moderator: Ivančica Bulut, mag. psych., stručna suradnica i voditeljica projekata, Inkluzivna kuća Zvono

Okruglom stolu nazočilo je oko 25 sudionika, stručnjaka različitih profila s područja Valpovštine, grada Osijeka i roditelja osoba s intelektualnim teškoćama. Neke od tema bile su: predstavljanje rada i programa Inkluzivne kuće Zvono i udruge Korablja (zajednice Arka)  te udruge Korak dalje iz Daruvara, koje zajedno s Centrom za rehabilitaciju Zagreb provode projekt “Socijalno uključivanje odraslih osoba s intelektualnim teškoćama kroz njihov aktivni doprinos društvu”. Predstavljen je projekt i njegovi rezultati, o čemu su govorili predstavnici Korablje koja je nositelj projekta.

Bilo je riječi o multidisciplinarnarnom timu za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji: važnosti multidisciplinarnog rada te primjene integrativnog pristupa (od dijagnostike do tretmana). Također se razgovaralo o primjerima iz prakse, vlastitim iskustvima i ukazalo na problematiku financiranja projekata, ali i velike potrebe u području rada s osobama s različitim teškoćama te u području očuvanja njihovog mentalnog zdravlja.

Na području Republike Hrvatske ne postoji multidisciplinarni tim stručnjaka koji se sustavno bavi brigom za mentalno zdravlje osoba s IT, a koji primjenjuje integrativni pristup –  nedostatak se osobito osjeća u ruralnim sredinama. Ne postoji mobilni tim za brigu o mentalnom zdravlju  koji pruža podršku osobama s IT u njihovom životnom okruženju niti specijalizirani centri za brigu o mentalnom zdravlju osoba s IT. Također je potrebna i edukacija stručnjaka  u ovom području.

Sudionici su imali prilike čuti primjere dobre prakse, podijeliti svoja znanja i povezati se za neke buduće projekte.

Ivančica Bulut
Inkluzivna kuća Zvono

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content