Novosti|

U subotu, 26.9. 2015. godine u organizaciji Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća održan je bogat program u sklopu manifestacije “Belišćanska zlatna jesen”.

Jutro je započelo Sajmom gospodarstva koji je unatoč lošem vremenu i kiši privukao mnoge građane. Program su pozdravnim govorom otvorili zamjenik gradonačelnika gospodin Domagoj Varžić i voditeljica Turističke zajednice grada Belišća gospođa Janja Čeliković. Svojim nastupom i plesnom koreografijom su se još jednom predstavile kadetkinje Belišćanskih mažoretkinja koje ni kiša nije omela da pokažu što su naučile. Glavni u prijepodnevnim satima su ipak bili naši izlagači koji su posjetiteljima ponudili svoje proizvode i rukotvorine. Tako su se na sajmu mogli vidjeti OPG Kokić, Obrt Perošević, Domaća radinost – Nada Poljak, OPG Vinković, Blaženka Bučanac, OPG Draženović, Udruga mladih “Ne zaboravi” Tiborjanci, Udruga Zvono, Miroslav Abramović, Bizovac-plet, Ljiljana Eberl, Čipka d.o.o., Arios i Obrt Galena.

U večernjim satima revija tamburaša i revija tradicijskog ruha ispunila je veliku dvoranu Osnovne škole u Belišću svojim zvucima i ljepotom nošnji. Posjetiteljima su se predstavili tamburaški sastavi “Sanjari” iz Marijanaca, “Andante” iz Osijeka, “Ladovina” iz Belog Manastira, “Tamburaši slavonske krvi”, “Kvinta” iz Osijeka, “Kadenca” iz Đakova, “Fera” iz Feričanaca, “Slavonski suton” iz Županje, “Arpeggio” iz Semeljaca, Muška pjevačka družina “Pajdaši” iz Bocanjevaca, pjevačka skupina KUD-a “Šokadija” iz Bocanjevaca, Udruga za promicanje narodne kulture “Kirjales” Sveti Križ Začretje te HKUD “Sveti Marko Vionica” iz BIH.

Posebnim čarima tradicionalnih nošnji su se pohvalili naši gosti iz KUD-a “Sarvaš” iz Osijeka, KUD-a “Šokadija” iz Bocanjevaca, KUD-a “Ante Evetović Miroljub”, Veliškovci, Gat, Tiborjanci, KUD-a “Baranjsko Petrovo Selo”, KUD-a “Zora” iz Piškorevaca, KUD-a ” Seljačka sloga” iz Gajića, KUD-a “Ravnica” iz Habjanovaca, KUD-a “Cret” iz Creta Bizovačkog, KUD-a “Matija Gubec” iz Donjeg Miholjca i HKUD-a “Sveti Marko Vionica” iz BIH. Na taj su način pokazali kako se tradicija i dalje prenosi na mlađe generacije te se ne dopušta da ljepota nošnji i starih običaja padne u zaborav.

Ova posebna atmosfera ponjela je i mnogobrojne goste koji su zaplesali i zabavili se uz naše izvođače, a kasnije i uz tamburaški sastav “Kočije” iz Narda. Za vođenje programa je bio zaslužan nama već dobro poznati gospodin Branko Uvodić.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content