Novosti|

Tromjesečni foto natječaj kulminirao je izložbom i nagrađivanjem najboljih fotografija ptica na području uz Dunav i Dravu u općini Erdut i gradu Belišću.

Kao dio promotivnih aktivnosti projekta Zelene staze Dunava i Drave proveden je veliki foto natječaj koji je bio otvoren od 01. travnja do 30 lipnja 2020. godine. Na natječaju su mogli sudjelovati svi zainteresirani pod uvjetom da fotografije koje prijavljuju budu snimljene u općini Erdut ili gradu Belišću. Motivi na fotografijama su bile ptice koje se nalaze u navedenim područjima.

Na natječaj je prijavljeno mnoštvo fotografija, a od pristiglih fotografija 25 je zadovoljavalo propozicije natječaja i ušle su u konkurenciju za nagradu. Odlučivanje o najboljim fotografijama ostavljeno je posjetiteljima stranice Zelene staze Dunava i Drave koji su odabrali dvije najbolje fotografije čije su autorice osvojile vikend za dvoje uz pratnju lokalnog vodiča u općini Erdut i gradu Belišću. Nagrađene fotografije su „Kanal Topolik“ autorice Katarine Arlavi te „U susret zalasku“ autorice Marije Andrijin.

Završna aktivnost natječaja bila je izložba koja se održala 11. srpnja 2020. u dvorištu Stare pekare u sklopu manifestacije Večer vina i umjetnosti. Na izložbi je izloženo 10 fotografija koje su odabrane od strane žirija sastavljenog od predstavnike općine Erdut, grada Belišća i Kreativne agencije Adverta.

Fotografije su izazvale pozitivne reakcije posjetitelja i nadamo se, bar neke od njih, potaknule da se upute u prirodu i otkriju njene, na prvi pogled, skrivene ljepote koje se kriju u vlažnim staništima. 

Projektom Zelene staze Dunava i Drave uređena je ekološko-edukativna staza Porić kojom su se obalom Dunava povezali dva važna turistička odredišta u općini Erdut, Aljmaš i Erdut, te su se korištenjem prirodnih i kulturnih resursa stvorile pretpostavke za razvoj specifičnih vidova turizma, u prvom redu održivog turizma što u stvari jest ono što čini turističko područje posebnim.  Uređenjem ekološko-edukacijske staze Bistrinci povezao se novoizgrađeni Centar za posjetitelje s hostelom i kajak kanu klub Belišće s važnim turističkim sadržajem na odmorištu Drava u Bistrincima gdje će se postaviti vodenica. Ove dvije ekološko-edukacijske staze povezuju se Dunavom i Dravom, te predstavljaju integraciju odredišta prirodne baštine, razvoj turizma kao gospodarske djelatnosti na projektnom području, te povezivanje svih relevantnih dionika lokalnog gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt se financira iz poziva PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA PRIRODNE BAŠTINE, u okviru Operativnog  programa KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2014.-2020.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Općine Erdut.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content