Novosti|

Public Power: svi za obnovljivu energiju

Kako koristiti obnovljive izvore energije, ali i sami proizvoditi energiju, saznali su danas najmlađi, ali i oni nešto stariji Belišćani. Na promotivnom događanju u sklopu projekta R-SOL-E predstavljene su aktivnosti Grada Belišća koje za cilj imaju smanjiti potrošnju energije u javnim zgradama:

“U partnerstvu s Gradom Novim Sadom i Općinom Gorjani provodimo projekt financiran od strane EU kroz Interreg-IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija u sklopu kojega ćemo, između ostalog, postaviti pet solarnih elektrana i to na zgradu Gradske uprave, NK Belišće, Bazena, Dječji vrtić Maslačak i zgradu Policijske postaje. Po završetku projekta očekujemo ostvariti uštedu na troškovima električne energije od 200.000 kuna godišnje”, istaknula je zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.

Kako se proizvodi električna energija saznali su vrtićarci i osnovnoškolci, pedalirajući na posebnom biciklu kojega su osmislii u Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće, a za poduzetnike je organizirana tribina o mogućnostima korištenja raspoloživih fondova za sufinanciranje energetske obnove objekata za proizvodne i uslužne djelatnosti.

“Pri korištenju obnovljivih izvora energije u javnom sektoru rezultati nisu odmah vidljivi, ali dugoročne koristi su itekako opipljive. Zato je za njhovo značajnije korištenje potrebna politička volja, a Grad Belišće jedan je od svjetlih primjera gdje takva volja postoji i gura stvari prema naprijed”, istaknula je jedna od sudionica tribine Ana Nemet Đurđević iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Osim upoznavanja s mogućnostima sufinanciranja projekata eneretske učinkovitosti, poduzetnici su upoznati i s priimjerima dobre prakse, ali i osnovama obnovljivih izvora.

Belišće Smart City

Obnovljivi izvori energije samo su jedna od komponenti izgradnje infrastrukture pametnog grada. Osim njih u sklopu događanja Public Power predstavljene su i neke od drugih aktivnosti koje Belišće čini kako bi postalo “pametnije”, pa je tako demonstirana autonomna letjelica (dron) iz vlastite izrade, električni bicikl, tricikl, mobilne aplikacije i slično…

O projektu R-SOL-E

Projekt R-SOL-E Grad Belišće provodi u partnerstvu s Gradom Novim Sadom i Općinom Gorjani, a cilj mu je promocija korištenja obnovljivih izvora energije u svrhu smanjenja troškova energije javnih zgrada i infrastrukture. U sklopu projekta Grad Belišće će, između ostalog:

– postaviti solarne elektrane na 5 zgrada u svom vlasništvu: Gradsku upravu, Dječji vrtić “Maslačak”, zgradu Bazena, Policijsku postaju Belišće i Nogometni klub Belišće
– postaviti info ploču i solarno stablo
– revidirati akcijski plan energetske učinkovitosti (SEAP)
– organizirati javna događanja s ciljem promocije obnovljivih izvora energije.

Kontakt:
Ljerka Vučković
099 222 99 88

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content