Novosti|

Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić – imena su to naših Vukova s Drave koji su živote za Domovinu položili 3. travnja 1992. godine. Hvala im i slava, poručeno je i danas, na 31. obljetnicu akcije Baranja, na dan kada je prije više od tri desetljeća 107. brigada HV-a imala  svoj najveći okršaj u pokušaju oslobađanja okupirane Baranje. U akciji vraćanja okupiranoga teritorija u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske sudjelovalo je oko 1.800 vojnika, poginulo je 15 pripadnika brigade, a 85 ih je ranjeno.

Odavanje počasti

Koordinacija udruga iz Domovinskog rata organizirala je prigodan program, koji se tijekom cijeloga dana odvijao na području djelovanja 107. brigade. Položeni su vijenci kod spomenika poginulim braniteljima u Podravskoj Moslavini, Donjem Miholjcu te kod Lugarnice Medrović u Baranji. Održana je 9. Memorijalna utrka „Život za život“ od Spomenika 107. brigade u Valpovu do Gradske uprave grada Belišća, a maratonci su i ove godine trčali od Spomenika sveto tlo hrvatsko u Belom Manastiru do Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade na lijevoj obali Drave.

Središnji dio obilježavanja 31. obljetnice akcije Baranja bio je mimohod od Mosta 107. brigade do spomenika u Baranji, gdje je uslijedio svečani protokol polaganja vijenaca u kojem su sudjelovale obitelji poginulih branitelja, izaslanici predsjednika RH, Hrvatskog sabora, Vlade, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, te Policijske uprave osječko – baranjske, zatim zapovjedništvo 107. brigade, udruge iz Domovinskog rata, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić, predstavnici gradova Belišća, Belog Manastira, Donjeg Miholjca i Valpova, te općina Bizovac, Petrijevci, Marijanci, Petlovac, Podravska Moslavina i Viljevo. Počast su odali i maratonci te drugi građani.

Mlade generacije

Zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, u izjavi za medije je istaknula velik broj mladih sugrađana koji su se priključili obilježavanju ove obljetnice.

-U utrci „Život za život“ sudjelovali su osnovnoškolci i srednjoškolci, sudjelovali su oni stariji, veterani te se nadam da i na taj način učimo mlađe generacije što se događalo tih dana, koliko je bilo teško i koliko je vrijedno ono što su naši branitelji odradili tih teških godina. Ovo je najmanje što možemo učiniti da ih se sjećamo, poručila je zamjenica gradonačelnika, koja je zajedno s pročelnikom Ureda gradonačelnika Domagojem Varžićem odala počast svim poginulim braniteljima.

Molitvu je, uz pjesmu Klape „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice predvodio vojni kapelan Josip Kešinović iz vojne kapelanije „Sveti Andrija Apostol“ u Našicama. Prigodnim riječima, hrvatskim braniteljima, pripadnicima 107. brigade, ali i svima nazočnima, u ime predsjednika Vlade i ministra branitelja obratio se državni tajnik Špiro Janović, naglasivši da je 107. brigada bila važna postrojba, kroz koju je prošlo više tisuća ljudi.

-Patnja ovih ljudi ugrađena je u temelje naše državnosti i upravo zbog toga veseli vidjeti da se okupilo ovako puno ljudi, a naročito djece kojima možemo prenijeti sjećanje na te dane i na ono što je bilo potrebno da bismo danas uživali u onome što imamo, rekao je državni tajnik Janović.

Osim Klape „Sveti Juraj“, u prigodnom glazbenom dijelu sudjelovao je i Puhački orkestar DVD-a Valpovo, a obilježavanje 31. obljetnice akcije Baranja završeno je misom zadušnicom u belišćanskoj Župnoj crkvi svetog Josipa Radnika.

Život za život

Po deveti je put održana Memorijalna utrka „Život za život“, koja je startala u Valpovu od Spomenika 107. brigade, dok su od Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Belišću trčali učenici nižih razreda, a cilj je bio na Trgu Franje Tuđmana kod Gradske uprave grada Belišća.

Prije početka je bio prijavljeno 107 učenika belišćanske i 108 učenika valpovačke osnovne škole te 52 srednjoškolca, odnosno 267 učenika. Glavnu rutu utrke, onu u dužini od 3,55 km, trčali su učenici viših razreda osnovne škole, srednjoškolci i građani, a svi sudionici su na cilju dobili diplomu.

Poredak po kategorijama:

1.  i 2. razred djevojčice – Vita Tadić, Sara Bojčić, Ena Sokolić
1.  i 2. razred dječaci – Patrik Kalivoda, Mislav Bošnjak, Mateo Kraljević

3. i 4. razred djevojčice – Nikol Kapetanović, Leona Petrović, Marta Zelenić
3. i 4. razred dječaci – Matej Lacković, Tomislav Smodej, Vanja Konstatinović / Jakov Tomić

5. i 6. razred djevojčice – Tia Tivanovcac, Jana Viši, Laura Cvenić
5. i 6. razred dječaci – Ivan Babić, Domagoj Kokić, Jakov Palijan

7. i 8. razred djevojčice – Iva Đakovac, Sara Bencak, Lucija Špoljarić
7. i 8. razred dječaci – Noa Karin, Leon Potočki, Fran Skelac

Srednja škola djevojke – Ana Funtak, Ana Brleković, Julianna Popović
Srednja škola mladići – Teo Falamić, Leon Milišić Zečević, Bruno Mesić

Seniori – do 39 godina, 1984. i mlađi – Roko Horak, Danijel Jovinac, Karlo Đurin

Veteranke – 40 godina i više – Eleonora Matić, Jasmina Cvenić Jovinac
Veterani – 40 godina i više – Igor Vuković, Alen Jakob, Marijan Cindrić

Pripadnici MUP-a i HV-a – Mario Rakmić, Ivan Špoljarić, Eleonora Matić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content