Novosti|

Nedjelja, 4. travnja, Međunarodni je dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, a na području Policijske uprave osječko-baranjske taj je dan obilježen u Belišću, Valpovu, Osijeku, Našicama, Belom Manastiru, Đakovu, Donjem Miholjcu i Čepinu. Prema smjernicama kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, na štandovima su građanima podijeljeni prigodni promotivni materijali te su policijski službenici u neposrednoj komunikaciji s njima utjecali na razvijanje svijesti o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava i oružja.

Obzirom da je 4. travnja bio Uskrs, Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina u Belišću je obilježen u subotu, 3. travnja, u prijepodnevnim satima ispred glavnog ulaza na tržnicu, gdje su službenici Policijske uprave Policijska uprava osječko-baranjska, Odjela prevencije i Policijske postajs Belišće u suradnji sa braniteljskim udrugama dijelili informativno-edukativni materijal zainteresiranim građanima. 

Prema izvješću o provedbi plana protuminskog djelovanja, koji je početkom godine usvojio Hrvatski sabor, na 31. prosinca 2019. je u Hrvatskoj bilo 309,7 km2  minski sumnjivog područja, koje se prostire na području 53 grada i općine u 8 županija i obilježeno je s 11.540 oznaka koje ukazuju na minsku opasnost i moguć pronalazak neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Čak 98,6% minski sumnjivog područja čine šume i šumske površine, dok je 1,1% poljoprivrednih površina. Od 1996. godine, u minskim incidentima i nesrećama stradalo je 597 osoba, od kojih su smrtno stradale 203 osobe, a u istom je razdoblju stradao 131 pirotehničar, od kojih 38 smrtno.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content