Novosti|

Matica umirovljenika grada Belišća je danas, uz pomoć Grada Belišća, organizirala proslavu Međunarodnog dana starijih osoba na zelenoj površini ispred Doma umirovljenika. Prije nego je zasvirao sastav Vječiti osmijeh i poslužen grah za mnoštvo okupljenih sugrađana zlatne životne dobi, prigodnim su im se riječima obratili gradonačelnik Belišća Dinko Burić i predsjednica Matice umirovljenika grada Belišća Marija Ilić.

No, nisu samo oni čestitali našim starijim sugrađanima njihov dan – jučer su belišćanske umirovljenike posjetila djeca iz Dječjeg vrtića “Maslačak” te učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića, koji su im onako iskreno, dječje i od srca čestitali, kao i grupa djece koja je danas, nakon Dana igara, sa svojom učiteljicom uz pjesmu poželjela našim umirovljenicima puno zdravlja i dobrog raspoloženja.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u cijelom svijetu, kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se treba prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Svjetska skupština UN-a o starenju, koja je održana 1982. u Beču, preporučila je da se jedan dan u godini posveti starijim osobama i njihovim problemima, te je proglasila 1. listopad Međunarodnim danom starijih osoba. Njegovim se obilježavanjem naglašava potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene, te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja. Ovaj dan je prigoda da se i glasnije progovori o pravima ljudi, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike, često vrlo teški, a u nekim slučajevima ispod dostojanstva čovjeka.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content