Novosti|

U srijedu, 2. kolovoza 2017. godine, na romskom groblju Uštica kod Jasenovca obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara“.

Obilježavanju su, uz brojna izaslanstva predstavnika romskih zajednica, nazočili i izaslanik predsjednice RH Ivo Žinić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Furio Radin, izaslanica predsjednika Vlade Nada Murganić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin te saborski zastupnik Roma i još 11 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi.

Pijetet i poštovanje prema romskim žrtvama iskazali su predstavnici gradova i općina među kojima je bio i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić i predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća, na čelu s predsjednikom Marijem Balogom.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta obilježava se 2. kolovoza, na dan kada je 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno 2897 Roma, a u Hrvatskoj se  organizira od 2012. godine. U Uštici je tijekom rata, prema dostupnim podacima, ubijeno 16.000 Roma, od čega 5600 djece.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content