Novosti|

U ponedjeljak, 1. ožujka 2021. godine, Stožer civilne zaštite grada Belišća organizirao program povodom Međunarodnog dana civilne zaštite. U belišćanskoj gradskoj upravi u 11 sati počela je svečana sjednica stožera civilne zaštite, uslijedila je smotra postrojbi te izložba fotografija koje prikazuju prijašnje intervencije i aktivnosti svih službi uključenih u Civilnu zaštitu. Domagoj Varžić, načelnik Stožera civilne zaštite grada Belišća predsjedavao je svačnom sjednicom, te pozdravio članice i članove svih sastavnica belišćanske postrojbe civilne zaštite.

-U proteklih godinu dana održano je sedam tematskih sjednica Civilne zaštite Grada Belišća koje su se ticale prije svega pandemije koronavirusa. Na tim sjednicama donijeli smo brojne odluke koje su bile u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je načelnik belišćanskog Stožera Domagoj Varžić, dodajući kako je funkcioniranje Civilne zaštite grada Belišća na zadovoljavajućoj razini.

I u narednom razdoblju će Stožer civilne zaštite grada Belišća djelovati u skladu s odlukama Nacionalnog te Županijskog stožera i slijediti mjere koje se odnose na pandemiju, a po potrebi će prilagođavati svoje djelovanje na terenu.

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj obilježavaju se 1. ožujka. Ovaj datum za međunarodnu civilnu zaštitu ima dvostruku važnost. 1. ožujka 1972. stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, važan međunarodni dokument s područja humanitarnog prava koji je registriran pri Tajništvu Ujedinjenih naroda u skladu s Poveljom UN-a. Sljedećeg dana, 2. ožujka 1972. počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu kao međuvladina organizacija. Civilna zaštita u svijetu i u nas je oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša.

Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća.  Prema povijesnim zapisima, preteča civilne zaštite u Hrvatskoj rođena je idejom o potrebi zaštite stanovništva nakon potresa, koji je 1884. godine pogodio Zagreb, dok su se počeci organiziranog sustava civilne zaštite počeli razvijati od kasnih 20.-ih godina 20. stoljeća. Danas, civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini koji se temelji na načelima supsidijarnosti, solidarnosti i kontinuitetu  djelovanja. Ovaj višedimenzionalni sustav u jednom dijelu čine operativne snage, primarno profesionalne čija je redovna djelatnost spašavanje, kapaciteti udruga, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja i Crveni križ kao i drugi kapaciteti čija je redovna djelatnost u određenom dijelu komplementarna potrebama djelovanja sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Kada se njoj pridodaju pripadnici policije i Oružanih snaga Republike Hrvatske te postrojbe i povjerenici civilne zaštite, zaokružuje se slika na način kako javnost uglavnom percipira sustav civilne zaštite.

Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj, kao i ostalim zemljama diljem Europe i svijeta,   ima izrazito zahtjevnu ulogu u borbi s jednim od najvećih izazova današnjice – pandemijom infektivne bolesti COVID-19 koju uzrokuje virus SARS-CoV-2, odnosno koronavirus.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content