Novosti|

Svake godine, u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige, 11. studenog obilježava se Dan hrvatskih knjižnica.
Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma je naglasiti važnu društvenu, kulturnu i obrazovnu ulogu koju imaju sve knjižnice. Motivirane tim ciljem mnoge knjižnice diljem Hrvatske organiziraju i provode razne akcije i aktivnosti kojima ističu korisnost svih usluga koje pružaju kako pojedincima, tako i društvu u cjelini.

Belišćanska gradska knjižnica također već godinama obilježava taj dan akcijom poklanjanja knjiga svima koji se po prvi put učlanjuju u Knjižnicu i onima koji dođu obnoviti svoje članstvo. Ta zanimljiva akcija uspješno je održana i ove 2021. godine zahvaljujući knjižničarkama Vlasti Putar i Dijani Milišić-Zečević. One su pripremile brojne knjige različitih tema i žanrova kako bi korisnici, prilikom obnavljanja članarine, mogli samostalno izabrati knjigu za poklon.

Uz ovu akciju, održana je i kreativna radionica za odrasle “Zlatarovo doba kroz quilling” koju je vodila Ivana Kopić, odgojiteljica iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, iz Poludnevnog boravka u Bistrincima. Tematika radionice bila je tehnika savijanja papirnatih trakica, poznatija kao quilling tehnika kojom su prisutne sudionice imitirale zahtjevnu zlatoveznu tehniku. Od izrezanih trakica zlatnog i srebrnog ukrasnog papira savijale su papirne elemente u obliku suza koje su potom slagale u kompletnu kompoziciju u obliku cvijeća i zvijezda. Za savijanje tih papirnih ukrasa služile su se quilling heklicama, posebnim ravnalom za quilling i tekućim ljepilom, a za dodatno ukrašavanje koristile su zlatne i srebrne malene dijamante. Cjelovite kompozicije lijepile su na podlogu od crnog moosgummi materijala ili na smeđi papir čime su postigle efekt zlatoveznih slika.

Središnji motiv radionice bila je zlatna boja, tj. zlato koje je tematski vezano za radnju romana “Zlatarovo zlato”, velikog hrvatskog književnika Augusta Šenoe. Na ovaj način Ivana Kopić izvrsno je povezala temu radionice s glavnom temom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige koja glasi – Hrvatski autori u Godini čitanja.

Tekst i fotografije: Dijana Milišić-Zečević

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content