Novosti|

Uoči 30. svibnja, kada se obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske, a od 2016. i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća, u petak, 27. svibnja, u Belišću je održan prigodan program s ciljem odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su dali najveći doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske i njihovim obiteljima.

Program je započeo u jutarnjim satima okupljanjem ispred belišćanske Gradske uprave odakle su sudionici mimohoda krenuli prema belišćanskom groblju, gdje je kod Spomen-križa upriličen svečani protokol.

Predstavnici Grada Belišća, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ljerkom Vučković i predsjednikom Gradskog vijeća grada Belišća Domagojem Varžićem položili su vijenac i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Pijetet i poštovanje iskazali su i predstavnici Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom, Grada Belog Manastira, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, branitelji, predstavnici belišćanskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata  te susjednih gradova i općina (Osijeka, Bilja, Baranjskog Petrovog Sela, Valpova, Darde, Donjeg Miholjca), pripadnici 107. brigade Hrvatske vojske, predstavnici Policijske postaje Belišće sa zamjenikom načelnika Nikolom Pepićem, udruga umirovljenika unutarnjih poslova, Vatrogasne zajednice grada Belišća.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je fra Marko Neretljak, župnik Župe svetog Josipa Radnika, a himnu Republike Hrvatske i prigodnu domoljubnu pjesmu izvela je Valentina Pavlović.

Nakon odavanja počasti kod Spomen-križa, u belišćanskoj župnoj crkvi fra Marko Neretljak vodio je svetu misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje Grada Belišća.

Prigodno druženje branitelja, njihovih obitelji i građana nastavljeno je na gradskom bazenu uz zajednički ručak za koji se pobrinula Udruga Kotličari i program, na početku kojega su se prigodnim riječima okupljenima obratio predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić.

Program na bazenu obogaćen je prezentacijom rada i opreme Odjela za prevenciju Policijske uprave OBŽ-a, Policijske postaje Belišće, Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Vatrogasne zajednice grada Belišća, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Osijek, Gradskog društva Crvenog Križa Valpovo te Radio kluba „Belišće“.

Ovom prigodom predsjednik Gradskog vijeća Belišća Domagoj Varžić rekao je kako je ovo dan za prisjećanje na slavne i lijepe dane i uspostavu prvog višestranačkog Hrvatskog sabora u 20. stoljeća, nakon koje je nažalost uslijedila agresija na Republiku Hrvatsku.

-Sve su to bile pretpostavke za osamostaljenje i za suvremenu hrvatsku državu koju danas baštinimo i slobodu koju prije svega dugujemo našim hrvatskim braniteljima, a najviše onima koji su za nju dali svoje živote i zdravlje. Prisjećajući se svih njih i onih koji su iznijeli najveći teret političkog dijela pri ispostavi države, mimohodom i polaganjem vijenaca odajemo svima njima počast,“ kazao je Varžić.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content